Hlavní navigace

Nespolehliví plátci DPH mnohem častěji končí v insolvenci nebo exekuci

3. 1. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

U nespolehlivých plátců je mnohem vyšší pravděpodobnost, že skončí v exekuci nebo v insolvenci, než u ostatních podnikatelských subjektů.

Exekuce je uvalena na pětinu nespolehlivých plátců DPH. Insolvenční řízení je pak vedeno u 8 procent. Vyplývá to z dat společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Nespolehlivými plátci jsou většinou eseróčka

Mezi těmi, kteří disponují nálepkou nespolehlivý plátce, jsou ve velké většině společnosti s ručením omezeným. Dvanáct procent připadá na fyzické osoby podnikatele. Obecně lze říci, že u nespolehlivých plátců DPH je minimálně 5krát vyšší šance, že se u nich vyskytne další závažná negativní informace, než u zbytku trhu, uvádí Jan Cikler, vedoucí datového oddělení společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Pozor na virtuální adresy

Nespolehliví plátci DPH se v České republice také často koncentrují na virtuálních adresách. Využívají hlavně velkých měst. Například pražských, ale i brněnských adres. 

V České republice podniká třetina nespolehlivých plátců ve třech odvětvích, konkrétně ve zprostředkování velkoobchodu a velkoobchodu v zastoupení, ostatních profesních, vědeckých a technických činnostech a v pronájmu a správě vlastních nebo pronajatých nemovitostí. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).