Hlavní navigace

Nespolehlivých plátců prvně ubylo, raketově ale přibývá nespolehlivých osob

6. 2. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Počet nespolehlivých plátců DPH poprvé klesl. Výrazně však narůstá počet nespolehlivých osob, které se rekrutují právě z řad bývalých nespolehlivých plátců.

Aktuálně se v registru plátců DPH nachází 10 730 nespolehlivých plátců, před dvěma měsíci jich přitom bylo o devět více. Počet nespolehlivých osob ovšem překročil již hranici dvou tisíc a za poslední dva měsíce se tak skoro zdvojnásobil.

Nespolehlivé plátce začínají nahrazovat nespolehlivé osoby

Počet nespolehlivých plátců se začíná snižovat. Na začátku prosince jich v Registru plátců DPH bylo 10 739, nyní jich je o 9 méně. Jak nicméně upozorňují odborníci, na druhé straně výrazně roste počet nespolehlivých osob. Pokles celkového počtu nespolehlivých plátců DPH v ČR je prakticky optický klam. Obrovským tempem totiž přibývají tak zvané nespolehlivé osoby, tedy subjekty, které poté, co byly označeny za nespolehlivé plátce DPH, zrušily svoji registraci k DPH a tak přestaly být jejím plátcem, čímž se automaticky přesunuly mezi nespolehlivé osoby, vysvětlila analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Jak ukazují aktuální data z Registru plátců DPH, počet nespolehlivých osob překročil hranici dvou tisíc a úřady jich už evidují 2012. Za poslední dva měsíce se jejich počet skoro zdvojnásobil. Součet hříšníků tak činí 12 742. Označení „nespolehlivý“ může od loňského července získat i podnikatel, jak fyzická, tak právnická osoba, který není plátcem DPH. Kdo není plátcem DPH a poruší závažným způsobem své povinnosti vztahující se ke správě daně z přidané hodnoty (obdobné podmínky jako u nespolehlivého plátce), získá nově označení nespolehlivá osoba.

Pokud dojde ke zrušení registrace nespolehlivého plátce, stává se tato osoba nespolehlivou osobou automaticky okamžikem, kdy přestane být plátcem. Stejně tak nově platí i opačný postup, kdy se osoba stane nespolehlivým plátcem automaticky. Stane se tak v situaci, kdy se nespolehlivá osoba stane plátcem, v případě skupiny v okamžiku přistoupení nespolehlivé osoby nebo nespolehlivého plátce, nebo v případě člena skupiny, dojde-li ke zrušení skupiny, která byla nespolehlivým plátcem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).