Hlavní navigace

Nestihli jste podat přiznání do konce ledna? Do zítra je to ještě bez sankcí

6. 2. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Poplatníci, kteří musí podávat přiznání k dani z nemovitých věcí a k dani silniční, se mohou beztrestně několik dní opozdit. Pak už ale musí počítat s pokutou.

Pokud poplatník povinnost podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí a k dani silniční nesplnil v termínu, tedy do konce ledna, má ještě pět pracovních dnů po termínu k dobru. 

Finanční správa však upozorňuje, že již pátý den musí být přiznání příslušnému finančnímu úřadu doručené, nikoli pouze odeslané

Nejzazší termín pro podání přiznání k dani z nemovitých věcí a k dani silniční byl ve čtvrtek 31. ledna. V případě zpoždění se letos lhůta, kdy nehrozí sankce, prodlužuje na čtvrtek 7. února. Na podání tedy zbývá poslední den. 

Server Podnikatel.cz připravil kompletní manuál, který pomůže s přiznáním k dani z nemovitých věcí. Jak na daň z nemovitých věcí pro rok 2019

Stejně tak server Podnikatel.cz nabízí manuál pro přiznání k dani silniční. Používáte v podnikání automobil? Brzy musíte podat přiznání k dani silniční

Jaké hrozí sankce? 

V případě zpoždění s přiznáním k dani silniční se platí pokuta 0,05 % stanovené daně, pokud ale nepřekročí částku 200 Kč, nepředepíše se. 

U zpoždění s přiznáním k dani z nemovitých věcí začne penále nabíhat od šestého pracovního dne od uplynutí lhůty a činí 0,05 % stanovené daně za každý následující den prodlení, nejvýše však 5 % stanovené daně (maximálně 300 tisíc korun). Pokuta se ale nepředepíše, pokud částka nepřekročí 200 Kč.

Majitelé zpřístupněných datových schránek by ale měli myslet na to, že musí podat přiznání elektronicky, jinak dostanou automaticky sankci 2000 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).