Hlavní navigace

Neuhrazené faktury ohrožují desetinu firem. Jak se bránit a situaci řešit?

30. 10. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Faktury, které zůstávají dlouhodobě neuhrazené, jsou pro české společnosti cestou do pekel. Na existenci ohrožují až desetinu z nich. Jak se brání?

Pětina všech plateb v České republice není uhrazená včas, některé účty dokonce nezaplacené zůstanou. 

Neuhrazené faktury vedou k tomu, že se české firmy více než loni potýkají s poklesem zisků (40 %), investic (20 %) a jsou nuceny zvyšovat ceny (17 %). 

Jak ukázal celoevropský průzkum platební morálky pro společnost EOS Group, dvěma třetinám společností pomáhají s navrácením prostředků externí služby specializované na inkaso pohledávek. Zpět získané peníze využívá 69 % majitelů k úhradě vlastních dluhů, výrazně je ale investují i do výzkumu.

Podle šetření mezi 200 českými firmami trpí každá třetí společnost ztrátou zisků
a zhoršeným cash flow, a to právě díky opožděným platbám za zboží a služby. 20 % českých firem je kvůli tomu nuceno snížit další investice, každá šestá společnost letos zvýší své ceny. Desetina majitelů dokonce připouští ohrožení vlastního podniku.

Zkušenosti a doporučení podnikatelů čtěte v článku 5 podnikatelských matadorů radí: Jak snížit množství neproplacených faktur

Srovnání s evropským průměrem? 

I přes nelichotivé výsledky jsou na tom české firmy stále ještě dobře. Českým společnostem se ve srovnání s evropským průměrem daří stále o něco lépe. Domnívám se, že je to způsobeno vyspělostí české ekonomiky, která se v mnoha aspektech přibližuje ekonomikám západním. V Evropě o přežití kvůli nesplaceným pohledávkám bojuje více jak každá sedmá společnost, v Chorvatsku dokonce každá čtvrtá. Opožděné platby nejvíce ohrožují podnikání ve východních zemích, kde se situace oproti loňskému roku zhoršila, říká Vladimír Vachel, jednatel inkasní agentury EOS KSI.

Psali jsme: Podnikatelé nevymáhají sankce, nezaplacené faktury je ale mohou zničit

skoleni_15_4

Jak se české firmy brání a situaci řeší? 

České společnosti se proti neuhrazeným fakturám brání několika způsoby: 

  • především včasnou fakturací,
  • správným nastavením upomínkového procesu ve vymáhání,
  • spoluprací s externí společností specializující se na poskytování inkasních služeb. 

Úroveň platební morálky může ovlivnit průběh podnikání. Neproplacené či pozdě proplacené faktury pro některé znamenají i konec. Jaké údaje u firem zjišťovat? Více v článku Neproplacené faktury, jistá smrt byznysu. Jaké údaje o firmě mohou být vodítkem?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).