Hlavní navigace

Poradna: Jaké nevýhody má eseróčko proti živnostenskému podnikání?

19. 8. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 244086
Zůstat živnostníkem nebo raději založit s.r.o.? To je otázka, kterou si klade nejeden podnikatel. Obé může mít výhody i nevýhody, je však dobré přesně vědět, co všechno vás se založením eseróčka čeká.

Nevíte si rady? Zkuste diskuzním fóru Podnikatel.cz specializované poradny, které pomůžou zodpovědět vaše otázky. Zde je výběr nejzajímavějších témat.

Následující odpovědi jsou reakcí čtenářů v diskuzním fóru. Redakce nezodpovídá za správnost uváděných údajů.

Nevýhody s.r.o.

Na českém internetu se v poslední době vyrojilo obrovské množství webů a příspěvků, které vehementně popisují výhody společnosti s ručením omezeným. Nutno podotknout, že jen výjimečně popisují také nevýhody, takže nyní bych shrnul své postřehy za dobu dvou let, kdy jsem s.r.o. k podnikání využíval, ač nyní od této praxe ustupuji a vše převádím na živnostenské oprávnění (ŽO).

Prestiž – asi jeden z nejčastějších argumentů zastánců s.r.o. Tvrdí se, že pokud budete vystupovat jako eseróčko, tak budete pro své obchodní partnery důvěryhodnější. To je blbost. Přínos pro vaše podnikání bude v podstatě nulový, přesto vás tato „prestiž” bude stát v lepším případě jen opravdu hodně peněz. Důvod je prostý. Pokud podnikám pod nějakou značkou anebo mám nějaký produkt či službu, mohu si název této své značky zaregistrovat jako ochrannou známku a nabízet tyto služby pod tímto názvem, samozřejmě ve spojení s živnostenským oprávněním. Onen „image” efekt bude naprosto stejný jako u s.r.o. a bude vás to stát jen cca 5000 Kč jednorázově, a to za poplatky úřadu a vypracování dokumentace nějakou odbornou firmou.

Daňové zvýhodnění – jste-li drobným podnikatelem a nemáte-li zisk větší než 10 milionů korun ročně a nepodnikáte-li v nějakém opravdu rizikovém oboru, pak je pro vás v 99 % případů vždy výhodnější zůstat na živnostenském oprávnění. Oproti s.r.o. to má několik podstatných výhod: volné nakládání s financemi, daně, v roce 2010 jsou výdajové paušály pro živnostníky nastaveny na luxusních 60 %. Musíte otočit opravdu hodně peněz, abyste zaplatili alespoň nějakou daň a větší než minimální pojistné. U s.r.o. na nějaké výdajové paušály zapomeňte – jakýkoliv výdaj musíte mít podložený dokladem, navíc toto může být předmětem zkoumání finančního úřadu a ten vám jej nemusí uznat.

Administrativa – pokud si pořídíte s.r.o., připravte se na opravdu pořádnou dávku papírování. Buďto si to uděláte sami, anebo si na to někoho najmete, ale levné to zpravidla nebude. Společnost s ručením omezeným musí každý rok vyhotovit a odeslat řadu listin na různé úřady (např. účetní závěrky na rejstříkový soud atd.).

Změny – pokud změníte anebo rozšíříte podnikání jako živnostník, pak stačí zajít na živnostenský úřad, kde vám to během pěti minut zdarma (rozšíření živnosti) anebo za 100 Kč (změna adresy) změní. Pokud chcete cokoliv výše uvedeného změnit u s.r.o., pak vás to vyjde minimálně na 5000 Kč – za notářský zápis + 1000 Kč poplatek rejstříkovému soudu. Tudíž ta samá věc vás vyjde 60× dráž. Plus vám to může OR vrátit pro formální chybu a vy máte 6000 Kč v háji. To je skutečně výhodné!

Datové schránky – jako živnostník se můžete rozhodnout, zda chcete či nechcete mít datovou schránku. Jako s.r.o. ji mít musíte.

Ručení – a tady se dostáváme k nejčastějšímu argumentu zastánců společností s ručením omezeným. Je všeobecným mýtem, že u s.r.o. neručíte vlastním majetkem, ale jen majetkem společnosti. Toto absolutně neplatí v případě, že jste jediným společníkem a zároveň jednatelem společnosti. Jako jednatel totiž zodpovídáte za řádné hospodaření společnosti, za plnění všech závazků a povinností, za což ručíte celým svým majetkem. Co z toho plyne? Že jste si vlastně vůbec nepomohli, spíše naopak.

Zrušení – pokud chcete ukončit podnikání jako živnostník, jednoduše zajdete na živnostenský úřad a toto jim ohlásíte a v tu chvíli jste přestali být podnikatelem. Pokud chcete zrušit s.r.o., čeká vás docela zajímavý kolotoč, když se neobejdete bez pomoci advokáta, přičemž zaplatíte také poplatky obchodnímu rejstříku.

Budete-li se v podnikání na živnostenské oprávnění držet základních zásad – pečlivě plánovat a zvažovat alternativy, dobře si vybírat své zákazníky, partnery a zaměstnance, dělat si rezervy na zlé časy a jistit se proti rizikům (např. vhodným pojištěním), pak vám garantuji, že žádné s.r.o. potřebovat nebudete, budete mít víc peněz a zachováte si svobodu se svým ŽO.

Asi taky záleží na tom, jaký typ byznysu a v jakém objemu provozujete nebo uvažujete/plá­nujete/rádi byste provozovali. Jako živnostník např. těžko dosáhnete na sebemenší státní zakázku. Asi je také otázka, v jakém oboru podnikáte, s jakou strukturou vstupů a rozložením nákladů a investic. Jako živnostník totiž v podstatě nedosáhnete na nějaký podnikatelský úvěr. (Drobné) podnikání v Čechách je stále ještě velká řehole, nemáte-li kontakty nebo geniální nápad, je „vymydleno”.

Nárok na sirotčí důchod při podnikání

Jakožto student mám nárok na sirotčí důchod, ale slyšel jsem, že se mají tyto důchody snižovat. A budu mít na tento důchod nárok, jestliže budu při studiu i podnikat jako OSVČ?

Dle informací z ČSSZ nárok na sirotčí důchod náleží po celou dobu, po kterou je sirotek nezaopatřeným dítětem. Za nezaopatřené dítě se považuje dítě do skončení povinné školní docházky, a poté, nejdéle však do 26. roku věku, jestliže se soustavně připravuje na budoucí povolání.

Na nezaopatřenost nemá vliv případná samostatná výdělečná činnost při studiu. Budete tedy OSVČ vedlejší z důvodu studia. Samozřejmě s nárokem na sirotčí důchod.

Informace o snižování sirotčího důchodu nemáme. Změny ve výplatách důchodů prozatím schváleny nejsou.

Faktura z daňového ráje

Nedávno jsem si nechal udělat webové stránky od firmy, u které jsem měl zato, že pochází z ČR. Nyní mně však přišla faktura a nestačil jsem se divit, společnost sídlí na Seychelách. Chci se zeptat, zdali mi finančák fakturu uzná a mohu si ji znákladovat, nebo jestli se tato položka nákladovat nedá.

Pokud služba řádně proběhla a faktura splňuje veškeré náležitosti, nevidím důvod k nezahrnutí do nákladů. To, že firma sídlí na Seychelách, nemusí být pro odběratele nutně problém. Také důvody, proč se firma přesunula do daňového ráje, mohou být různé. Čtěte více: Daňové ráje mohou být výhodou, nejsou ale pokaždé výhrou

Co potřebuji pro výrobu a prodej pálenky

Co vše je potřeba, abych mohl vyrábět a prodávat pálenku?

Továrna, respektive výroba, která bude odpovídat všem předpisům, hlavně stavebním, bezpečnostním a hygienickým (s tím bych se obrátil na příslušné úřady).

A pak už je to jednoduché. Je to totiž živnost volná. Jenom se budete muset registrovat navíc ke spotřební dani a z toho plynou další povinnosti.

Pokud splníte první odstavec, tak ten druhý bude již procházka rajskou zahradou.

Dovoz zboží a povinnosti skladu

Chtěla bych dovážet zboží z Velké Británie. Mám již ŽO na maloobchod. Co vše musí splňovat sklad, musím mít nějaká povolení k dovozu věcí?

Nic, pokud tedy nebudete dovážet zbraně či alkohol. Prostě místo toho, abyste nakoupila v Praze, nakoupíte v Londýně. Jenom pozor na DPH.

Pokud jste neplátce DPH, tak nesmíte dodavateli sdělit DIČ a musíte pohlídat hranici nákupů z EU 326 000 Kč za kalendářní rok, když ji překročíte, tak se stanete plátcem DPH. Pokud jste plátce DPH, tak dodavateli sdělujete DIČ, ale hlavně si musíte ověřit na internetu, zda i on je plátcem DPH, protože pokud ne, celá transakce by byla bez DPH.

skoleni_15_4

Zahrnutí náhradního vozidla do majetku firmy

Manžel má autoservis a bude mít náhradní vozidlo, které bude k dispozici zákazníkům po dobu opravy jejich vozidla. Nevím, zda toto vozidlo má manžel přihlásit do majetku firmy a zda musí platit silniční daň. Jízdy tímto vozidlem bude později i účtovat pojišťovnám při likvidaci škod při havárii.

Silniční daň: určitě. Do obchodního majetku: ano. Do nákladů mu tedy půjdou odpisy, benzín (nebo paušál), silniční daň, náhradní díly atd. A ve výnosech bude mít náhrady od pojišťoven či platby od zákazníků.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).