Hlavní navigace

Než zrušíte karenční dobu, zaveďte e-neschopenky. Jinak to nedává smysl, říká HK

7. 6. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

E-neschopenka má sloužit jako nástroj, jež omezí zneužívaní nemocenského. Hospodářská komora apeluje na to, aby byla zavedena dřív, než se zruší karenční doba.

Pokud vznikne nová vláda, budou se podnikatelé muset zřejmě připravit na to, že bude zrušena karenční doba. 

Jak už server Podnikatel.cz informoval, zrušení karenční doby by mělo být podnikatelům kompenzováno. Jaké varianty se nabízí, se dočtete v článku Zrušení karenční doby se má podnikatelům kompenzovat, variant je hned několik

Nástrojem, kterým by mohl být ještě více zefektivněn institut karenční lhůty, jsou tzv. elektronické neschopenky. Hospodářská komora však upozorňuje, že by se s aplikací nemělo otálet. 

Pokud by politici nakonec přece jen prosadili zrušení karenční lhůty, musí mu předcházet odzkoušený funkční provoz e-neschopenky. Bez tohoto kontrolního nástroje by totiž zrušení karenční lhůty bylo mimo veškerou racionalitu, uvádí Vladimír Dlouhý, šéf Hospodářské komory ČR.

Podstatou e-neschopenky má být to, že se zavede elektronické rozhodování o dočasné pracovní neschopnosti. Elektronizace má jednak snížit rozsah administrativy spojené s procesem dočasné pracovní neschopnosti, jednak bude možné online údaje využívat všemi oprávněnými subjekty. To znamená, že například zaměstnavatel si z evidence ČSSZ ověří, zda dočasná pracovní neschopnost jeho zaměstnance stále trvá.

Čtěte také: Marodí se zase víc. Zvykli jsme si na přísnější podmínky čerpání nemocenského?

Ministerstvo práce a sociálních věcí však nyní navrhuje zrušení legislativního podkladu stávajícího projektu e-neschopenky a simultánní zahájení prací na její nové podobě s termínem účinnosti 1. 1. 2021. Pokud by ale vláda chtěla dodržet slib z chystaného programového prohlášení, museli by se podnikatelé zřejmě smířit s tím, že zrušení karenční doby by minimálně v prvních letech e-neschopenky neprovázely.

Poslanci budou o zachování či zrušení karenční doby jednat 20. června. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).