Hlavní navigace

Nezaměstnanost dále klesá, bez práce je více žen

10. 5. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Míra registrované nezaměstnanosti překvapila. V dubnu poklesla na 9,2 % z březnových 9,7 %. Počet lidí bez práce se tak v měsíci dubnu snížil o 33 tisíc. Jak upozorňuje Helena Horská z Raiffeisenbank, jedná se o rekordní meziměsíční pokles nezaměstnaných od počátku nové statistiky trhu práce. Počet volných pracovních míst ale bohužel neroste tak rychle, aby se současné tempo poklesu míry nezaměstnanosti udrželo. Počet pracovních míst v dubnu poklesl o 224 na 32 913, připomíná však Helena Horská.

S tím se shoduje i Kamila Fialová z Komerční banky: Nepotvrdil se obrat v propadu poptávky firem po pracovní síle, což značí, že oživení na trhu práce je ještě daleko. Podle Fialové je navíc bez práce poměrně vysoké číslo žen, u mužů klesá nezaměstnanost rychleji: Míra nezaměstnanosti žen klesla na 10,1 %, nezaměstnanost mužů relativně rychleji, na 8,4 %.

Jak připomíná za Českou spořitelnu Martin Lobotka, problémem na trhu práce zůstává nezaměstnanost čerstvých absolventů škol a zvyšující se počet dlouhodobě nezaměstnaných. Nicméně dobrou zprávou je, že míra nezaměstnanosti nepřekročí letos hranici 10 %, jak jsme se původně obávali, pokud se udrží současný trend snižování nezaměstnanosti, doplnil Lobotka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).