Hlavní navigace

Nezaměstnanost v září klesla na 8,0 %

10. 10. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nezaměstnanost v Česku v měsíci září klesla na 8,0 procenta. Ve srovnání s loňským zářím byla nižší o 0,5 procentního bodu. Celkový počet uchazečů o zaměstnání se snížil o 1,3 % na 475 115. Počet nahlášených volných pracovních míst po nepřetržitém nárůstu od ledna poprvé poklesl, a to o 963 (2,4 %) na 39 795.

Jak informovalo ministerstvo práce a sociálních věcí, podle posledních dostupných údajů byla míra nezaměstnanosti zpracovávaná EUROSTATEM pro mezinárodní srovnání v srpnu v ČR 6,7 %, v EU27 9,2 %. Nižší než v Česku byla v Rakousku, Nizozemsku, Lucembursku, Německu, na Maltě, ve Finsku a Švédsku.

Odborníci pro následující měsíc očekávají na trhu práce spíše stagnaci nezaměstnanosti. Na poklesu nezaměstnanosti se podílelo vyřazení některých uchazečů z evidence úřadů práce a zpomalení nárůstu absolventů škol. Počet absolventů vysokoškoláků se sice snížil, ale zvýšily se počty vyučených (o více než 4000), vyučených s maturitou (o téměř 2600), ale i absolventů středních odborných škol (o více než 1400). Od listopadu nebo prosince se bude nezaměstnanost vlivem sezónních faktorů opět zvyšovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).