Hlavní navigace

Nezapomeňte na podání přehledů. Čas máte do začátku srpna. Koho se termín týká?

16. 7. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pokud poplatník odložil podání daňového přiznání, automaticky má tak posunut termín podání přehledů o příjmech a výdajích. Nejzazší termín je 1. srpna.

Pokud OSVČ využily k podání daňového přiznání služeb daňového poradce, měli povinnost posunutou na 2. července. 

Finanční správa v prodloužené lhůtě pro podání přiznání k dani z příjmů a po uplynutí období, kdy mohli poplatníci odevzdat přiznání bez sankcí, eviduje za zdaňovací období roku 2017 téměř 2,64 milionu odevzdaných daňových přiznání. Z tohoto počtu bylo 2,19 milionu od fyzických osob a 450 tisíc od osob právnických, uvádí finanční správa ve své tiskové zprávě. 

Měsíc poté však musí odevzdat přehled o příjmech a výdajích za rok 2017 zdravotní pojišťovně a České správě sociálního zabezpečení. Nejzazší termín je středa 1. srpna. Do konce dubna ale byli poplatníci povinni tuto skutečnost doložit místní správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně.

V případě zpoždění nenabíhají sankce ihned. ČSSZ i zdravotní pojišťovny podnikatele nejprve upozorní, že přehled nepodali. Pokud by ale podnikatel výzvy ignoroval a přehled nepodal, může dostat pokutu až v řádu desetitisíců korun. Zdravotní pojišťovna může udělit pokutu až do výše 50 000 korun a ČSSZ až 20 000 korun (při opětovném nesplnění povinnosti až 100 000 korun).

Pojistné se doplácí do 8 dnů od podání přehledů

Co se doplatku pojistného týká, platí, že musí být uhrazeny do 8 dnů od reálného odevzdání přehledů. Jestliže podá OSVČ přehled, v tomto případě využívající služeb daňového poradce, v poslední možný den, tedy 1. srpna, musí pojistné zaplatit do 9. srpna. 

Za den platby se považuje den, kdy má ČSSZ nebo zdravotní pojišťovna peníze na účtu. Kdo zaplatí pozdě, může obdržet penále. Výše sankce činí 0,05 % z dlužné částky za každý kalendářní den, ve kterém dluh na pojistném trvá. V případě, že příslušná správa sociálního zabezpečení povolila placení dlužného pojistného ve splátkách, činí penále z takového dluhu 0,025 % z dlužné částky za každý kalendářní den, ve kterém dluh trvá. Penále nabíhá ode dne následujícího po dni splatnosti pojistného do dne úhrady dluhu včetně tohoto dne. Pokuta se ale nepředepíše, pokud částka za jeden kalendářní rok nepřesáhne v úhrnu 100 korun.

Co dalšího přinesl uplynulý týden? 

Padla největší pokuta za porušení zákona o evidenci tržeb. Dostal ji pražský podnikatel, u kterého úřady odhalily 4000 falešných účtenek. Výše sankce činila 270 tisíc Kč. Více v článku Rekordní pokuta u #EET, podnikatel musí zaplatit 270 tisíc Kč za falešné účtenky

Přečtěte si příběh korzetiérky, která ke své práci potřebuje nástroje, jako kdyby se jednalo o práci mužskou. Nejde totiž pouze o jemné vyšívání, ale jde mnohdy téměř o rasovinu s kleštěmi, bruskou a kladivem. Jak se Riwaa Nerona k tomuto podnikání dostala a jak se jí daří, se dozvíte z článku Šije korzety a spodní prádlo. Je to dřina, při níž využije i brusku a kladivo

Každý měsíc je v rámci Účtenkovky registrováno o několik milionů účtenek více, než je pak zařazeno do slosování. Proč se tomu tak děje, napoví článek 5 důvodů, proč měsíčně 2 miliony registrovaných účtenek nezařadí do Účtenkovky

skoleni_15_4

Ne vždy se během studia daří. V otázkách, kdo uhradí za studenta pojistné v době, kdy z jedné školy odchází a do druhé teprve po prázdninách nastupuje, hrají roli okolnosti odchodu ze školy původní. Více se dočtete v článku Musel opustit střední školu, od září nastupuje na učňák. Kdo uhradí pojistné?

Výklad pravidel nařízení GDPR se v mnohých případech liší. Jeden z nich se týká možnosti použití GPS ve firemních vozidlech, která mohou zaměstnanci použít i k soukromým cestám. Názory některých odborníků se neshodují s Úřadem pro ochranu osobních údajů. Více v článku Lze mít GPS ve firemních autech, která mohou zaměstnanci využívat soukromě?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).