Hlavní navigace

Nezapomeňte na změnu výši zálohy na nemocenské. Zaplatíte-li méně, zanikne vám

14. 1. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Od ledna 2021 je stanovena nová minimální výše platby pojistného, a to 147 korun měsíčně. Změňte si trvalý příkaz, ať o nemocenské nepřijdete.

Pro OSVČ je účast na nemocenském pojištění dobrovolné. Od ledna roku 2021 se minimální platba zvyšuje. Zatímco v roce 2020 byla minimální hranice pojištění stanovená na 126 korun., letos je to 147 korun

Splatnost pojistného na nemocenské je od prvního dne do posledního dne kalendářního měsíce, za který se pojistné platí. V měsíci přihlášení se k nemocenskému je pojistné splatné až do konce následujícího kalendářního měsíce. 

Nezapomeňte si změnit trvalý příkaz

Jestliže OSVČ na nemocenské pojištění odvede méně než 147 korun, účast na něm automaticky zanikne. Česká správa sociálního zabezpečení doporučuje, aby OSVČ, které doposud platí pojistné na nemocenské pojištění v nižší částce než 147 Kč, provedly včas veškeré úkony spojené s tímto navýšením minimálního pojistného na nemocenské pojištění na 147 Kč. 

Pojistné na nemocenské pojištění OSVČ se vypočítává z měsíčního vyměřovacího základu procentní sazbou ve výši 2,1 %. Měsíční základ nemocenského pojištění si OSVČ určuje svou platbou v rozmezí minimálního a maximálního vyměřovacího základu. Od příštího roku (2021) dojde ke zvýšení tohoto minimálního měsíčního vyměřovacího základu na 7000 korun (letos to je 6000). Minimální platba pojistného na nemocenské pojištění tak od ledna 2021 vzroste o 21 korun (7000 × 2,1 % = 147). Vyměřovací základ se ale u každého liší v závislosti na výši jeho příjmů a výdajů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).