Hlavní navigace

Nezapomeňte, že podáním přehledů pro ČSSZ a zdravotní pojišťovnu to nekončí

2. 5. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnešek je poslední den, kdy mohou OSVČ podat přehledy pro ČSSZ a zdravotní pojišťovnu. Odevzdáním přehledů ale jejich povinnosti nekončí.

Je třeba ještě doplatit případně pojistné a také změnit zálohy, a to prvně již za měsíc, kdy OSVČ přehled podaly.

Poslední den na podání přehledů

OSVČ, které nepoužívají daňového poradce, musí mít nejpozději dnes podané přehledy pro ČSSZ a zdravotní pojišťovnu. Vzhledem k tomu, že 1. května byl svátek, končí lhůta pro podání přehledů dnes v úterý 2. května. Pokud OSVČ použijí služeb daňového poradce, musí přehledy podat do úterý 1. srpna. Přehledy ovšem musí podat i OSVČ, které neměly za povinnost odevzdat daňové přiznání. Pro podnikatele, kteří neměli za povinnost podat daňové přiznání, je termínem pro podání přehledu pro ČSSZ datum 31. července 2017. Přehled pro zdravotní pojišťovnu dokonce však mají mít tito podnikatelé již odevzdaný, termín totiž vypršel v pondělí 10. dubna.

Na rozdíl od daně z příjmů podnikatelům v případě zpoždění s přehledem sankce automaticky nenabíhají. ČSSZ i zdravotní pojišťovny nejprve podnikatele zpravidla upozorní, že přehled nepodali. Pokud by ale podnikatel výzvy ignoroval a přehled nepodal, může dostat pokutu až v řádu desetitisíců korun. Zdravotní pojišťovna může udělit pokutu až do výše 50 000 korun a ČSSZ až 20 000 korun (při opětovném nesplnění povinnosti až 100 000 korun).

Jak přehledy podat

Přehledy lze podat jak elektronicky, tak v papírové podobě. U elektronického podání přehledu pro zdravotní pojišťovnu si sice OSVČ nemusí ve většině případů pořizovat datovou schránku ani elektronický podpis, bez předchozí registrace do systému zdravotních pojišťoven se však neobejdou. Pokud chcete podat elektronicky i přehled pro ČSSZ, bez e-podpisu nebo datové schránky neuspějete. Pro zjednodušení nicméně můžete využít interaktivní přehledy, které počítají za vás.

Na doplacení máte 8 dní od podání přehledů

Jakmile podáte přehledy, máte 8 dní na doplacení pojistného. Za den platby se považuje den, kdy má ČSSZ nebo zdravotní pojišťovna peníze na účtu. Doplatek je možné uhradit hotově, převodem nebo klasickou poštovní složenkou. Při platbě převodem nebo poštovní poukázkou hlavně dobře vyplňte variabilní symbol. Zatímco u zdravotního pojištění se používá rodné číslo, u sociálního pojištění musíte vyplnit speciální číslo, které vám ČSSZ přidělila při registraci.

dan_z_prijmu

Nezapomeňte změnit zálohy

Po případném doplacení pojistného navíc musíte ještě změnit zálohy na zdravotní a sociální pojištění pro rok 2016. Postup se navíc u obou pojištění liší. U zdravotního pojištění se totiž zpravidla mění už v lednu. Kdo v loňském roce platil minimální zálohy, musel jejich výši změnit už za leden 2017, a to na 1906 korun. Jestliže vám však v přehledu pro zdravotní pojišťovnu vyšla vyšší záloha než 1906 korun, musíte výši záloh opět změnit. Novou zálohu zaplatíte prvně za měsíc, ve kterém jste přehled podali.

U sociálního pojištění je situace nicméně odlišná. OSVČ, které již vykonávaly činnost v předchozím roce, platí zálohy stejné jako v loňském roce až do té doby, než podají přehled za rok 2016. Novou výši minimálních záloh platí od ledna jen podnikatelé, kteří teprve začali podnikat. Všichni ostatní změní výši záloh až za měsíc, ve kterém podají Přehled o příjmech a výdajích za rok 2016, a to na částku, která jim v přehledu vyjde. Pokud jim vyjde suma nižší než minimální záloha, budou platit právě minimální zálohu, která činí 2061 korun pro OSVČ hlavní a 825 pro OSVČ vedlejší.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).