Hlavní navigace

Nezapomeňte změnit firemní listiny. Zbývá už jen měsíc a notářům se plní termíny

20. 5. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 258398
Už pouze přes měsíc mají firmy na to, aby změnily své společenské smlouvy dle platné právní úpravy. Notáři upozorňují, že se jim rychle plní termíny.

Už pouze přibližně měsíc zbývá firmám, aby změnily své společenské smlouvy tak, aby odpovídaly novému občanskému zákoníku, respektive zákonu o obchodních korporacích. Společnosti by už ale změnu smluv neměly odkládat, jelikož se notářům začínají zaplňovat diáře. Kdo přitom listiny nezmění, riskuje až zrušení firmy.

Čtěte více: Víme, co všechno musíte do června změnit ve firemních listinách

Co všechno musí listiny obsahovat

Přibližně 180 tisíc firem musí do konce června zrevidovat své společenské smlouvy. Nový zákon o obchodních korporacích totiž vyžaduje, aby firemní listiny obsahovaly některé nové náležitosti.

Nově zákon požaduje, aby společenská smlouva obsahovala: 

  • firmu společnosti,
  • předmět podnikání nebo činnosti společnosti,
  • určení společníků uvedením jména a bydliště nebo sídla,
  • určení druhů podílů každého společníka a práv a povinností s nimi spojených, dovoluje-li společenská smlouva vznik různých druhů podílů,
  • výši vkladu nebo vkladů připadajících na podíl nebo podíly,
  • výši základního kapitálu,
  • počet jednatelů a způsob jejich jednání za společnost.

Notářům se plní termíny

Většina firem nechala změny na poslední chvíli a termíny u notářů se teď rychle zaplňují. V posledních dnech a zejména po skončení státních svátků sleduji výrazný nárůst počtu žadatelů o změnu stanov, potvrdil notář Tomáš Strnad.

Vyšší počet žádostí očekávají i rejstříkové soudy, které už dopředu upozorňují, že se může prodloužit doba zpracování požadavku. Se zpožděním by měly počítat hlavně společnosti v hlavním městě, u městského soudu v Praze je totiž zapsány skoro polovina firem. Podnikatelé se nicméně nemusí obávat, že by je kvůli pomalejšímu zpracování žádost čekal nějaký postih. Rozhodující je totiž den podání a ne den zápisu do obchodního rejstříku.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).