Hlavní navigace

Nomádem snadno a rychle: Jak podnikat na cestách?

10. 6. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Podnikání „na sebe“ je možnost, jak si životní styl nastavit sobě na míru. V mnoha profesích to nese i možnost opustit pevné pracovní místo a vyrazit na cesty.

Není to dovolená, ale pořád práce. Jenom jinde. Takový styl není pro každého. Vyžaduje záměr, disciplínu i další praktické věci, včetně promyšlených financí.

Podnikání je záležitostí životního stylu. Práce na volné noze, respektive jako OSVČ, s sebou nese i výzvu tvořit svůj životní styl a způsob práce podle svého, sobě na míru, a to navzdory společenským očekáváním a konvencím. Včetně možnosti pracovat na takovém místě, kde je to pro podnikatelku nebo podnikatele zrovna nejlepší a nejvíc to vyhovuje jejich záměrům a cílům (v případech, že to konkrétní práce umožňuje). Třeba na cestách, neboli stylem „location independent“, nezávisle na konkrétním místě pobytu. Ať už dočasně a krátkodobě, nebo dlouhodobě. Co se však vyplatí před cestou dobře promyslet?

Svoboda na cestách

Cestování předpokládá práci, kterou je možné skutečně bez omezení vykonávat na dálku nebo zrovna na tom místě, kde podnikatelka nebo podnikatel momentálně jsou. Která není vázaná na jediné místo, na fyzické a nepřenosné výrobní či pracovní prostředky nebo na konkrétní lidi v jediné lokalitě. Předpokládá práci, k níž je potřeba počítač, telefon a internetové připojení. Nebo dokonce ani to ne. Předpokládá to nenechat se zlákat rolí turisty. Jak varují belgické digitální nomádky Ine Dehandschutter a Catherine Van Holder ve své prezentaci z vlastní nomádské praxe Don't be rich, Live rich (visí na Slideshare.net): Nejsi turista, máš svůj pracovní život a nejsi na prázdninách. I když si spousta lidí myslí, že jsi.

Tip: Coworking jako záchytný bod

Zařízené místo na práci, internet, komunita a kontakty v novém místě. To může být důvod, proč využívat na cestách coworkingy a jejich mapu i podmínky si nastudovat ještě před cestou. A to zvláště při sólo cestách.

O digitálním nomádství a jeho zákonitostech se dočtete více také v článku Digitální nomádství: Batoh, notebook a jede se.

Známým digitálním nomádem, který cestuje s celou rodinou, je webdesigner na volné noze Vítězslav Válka. Po sedmi letech cestování Evropou vyměnil karavan za obytné auto. Naším cílem vždycky bylo být co nejvíc svobodní, jak to jen jde, uvádí ve svém podrobném tematickém textu Why #Vanlife With Family pro portál Gurucamper.com.

Zmíněný portál je ostatně pro budoucí digitální nomádky a nomády informacemi našlapaný anglickojazyčný inspirační zdroj. Stojí za ním jak Vítězslav, tak jeho žena Renata Válková, která na cestách pracuje jako virtuální asistentka.

Disciplína a sebepoznání

Možnost propojit cestování a práci nebude vyhovovat každému, i kdyby pro to měl na první pohled ideální profesi a ty nejlepší pracovní i životní podmínky (a v případě cestování se školními dětmi navíc chuť a kapacitu učit děti doma). Na cestách je potřeba disciplína a velká míra sebepoznání. Kdo o sobě ví, že u moře pokaždé odpojí mozek a nedokáže se soustředit ani na prohlížení komixu, těžko tam najednou začne podávat výborné pracovní výkony. Jestli má někdo notorické potíže s pracovní disciplínou a soustředěním na práci i v prostředí, které si pro práci speciálně zařídil a minimalizoval v něm rušivé podněty, bude mít možná o to větší obtíže s pracovním řádem tam, kde je spousta rušivých vlivů, které odvádějí pozornost od práce, a ještě více možností, čemu se místo práce raději věnovat. Ale může to být i přesně naopak – co se nedaří v notoricky známém prostředí, podaří se jinde, kde je čerstvá inspirace, nové vhledy. Je potřeba vědět, jak konkrétní člověk funguje.

Najít si svůj vlastní přístup a styl ostatně doporučuje i Jakub Pacanda, který staví digitální komunity. A to na svém blogu zaměřeném mimo jiné i na zkušenosti digitálního nomáda, který se také přesunul i s prací do obytného auta. Doporučuje inspirovat se u ostatních (hledat inspiraci lze na internetu a sociálních sítích třeba s pomocí hashtagu #vanlife), nebát se vyptat na jejich zkušenost, vědět a mít promyšlené, jak na cestách vydělávat, a překročit osobní bariéru spojenou s otázkou, co si o podnikatelce nebo podnikateli na cestách ostatní pomyslí.

Kalkulačku do ruky – finance

Kromě výběru destinace, promyšlení cestovního i pracovního plánu a představy o organizaci práce na dálku, s níž jsou srozumění také klienti, odjezd vyžaduje i určitou finanční investici. Na nákup letenek, ubytování, případně auta, připojištění do zahraničí a podobně.

O možnostech práce na cestách čtěte více také v rozhovoru s Robertem Vlachem, zakladatelem portálu Navolnenoze.cz, a to v článku Aby se stát nažral a OSVČ i zaměstnanci zůstali celí, říká Robert Vlach

Pokud bude cesta trvat déle, je třeba vyřešit i to, jak minimalizovat zdvojené náklady – například dočasně pronajmout svůj byt, pokud ho podnikatelka či podnikatel se změnou svého životního stylu rovnou nepustí. Zvlášť pokud se jejich cesta protáhne.

Práce na cestách a zdravotní pojištění

Vyplatí se ověřit si a zjistit i to, jaká se případně na cestu mohou vztahovat pravidla. Co třeba s povinnými odvody doma? Při dlouhodobém pobytu v zahraničí, tedy takovém, který trvá více než šest měsíců, se může osoba samostatně výdělečně činná odhlásit z platby zdravotního pojištění. Podle informací ze Všeobecné zdravotní pojišťovny však musí OSVČ splnit, kromě více jak půlročního pobytu v cizině (při kratším pobytu se na platbě pojištění nic nemění), ještě další podmínky.

skoleni_15_4

Čtěte více, pojištění při dlouhodobém pobytu v cizině se podrobně věnuje článek Jak na doložení pojištění dlouhodobého pobytu v cizině.

Především musí mít zdravotní pojištění v zahraničí, a to po celou dobu pobytu tam. Musí počítat i s tím, že pojišťovna po návratu a opětovném přihlášení k pojištění bude vyžadovat potvrzení o skutečně uzavřeném zdravotním pojištění pro pobyt v cizině a o jeho délce. Své pojišťovně také musí doručit písemné prohlášení o dlouhodobém pobytu v cizině. Na pravidelných platbách na sociální zabezpečení se pro OSVČ na cestách nic nemění.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).