Hlavní navigace

Nově i senátoři jdou proti živnostníkům. S odbory chystají ústavní stížnost

13. 8. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Lékařské odbory přitvrzují v politice proti živnostníkům. Jednaly kvůli ústavní stížnosti na odvody živnostníků se senátory. A ti je podporují.

Situace kolem odvodů živnostníků do zdravotního systému neutichla. Naopak se zostřuje. Lékařské odbory jednaly v úterý se senátory kvůli ústavní stížnosti, kterou chtějí podat kvůli tomu, že živnostníci odvádějí do zdravotního systému údajně velmi málo. A senátoři nevylučují, že by mohli stížnost podat. Informoval o tom server Aktuálně.cz

Zatímco dříve si lékařské odbory primárně stěžovaly na to, že vláda schválila nižší než plánované odvody za tzv. státní pojištěnce (děti, důchodci, nezaměstnaní a vězni), nyní už počítají pouze s ústavní stížností na OSVČ. Senátoři totiž nevidí stížnost na odvody za státní pojištěnce jako reálnou. Stížnosti proti OSVČ se však nebrání a naopak již potvrdili, že se kvůli tomu obrátili na právníky: Pokud zhodnotí, že má návrh šanci na úspěch, ústavní stížnost skutečně pošleme, potvrdil Aktuálně.cz Milan Štěch, předseda Senátu a sociální demokrat.

Živnostníci odvádějí do zdravotního systému velmi málo, tvrdí odbory

Lékařské odbory si stěžují, že OSVČ odvádějí do zdravotního systému jen velmi málo: Nyní se ukázalo, že vláda nehodlá na tomto nespravedlivém systému cokoliv měnit, uvedl v emotivní tiskové zprávě Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů (LOK-SČL).

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Na živnostníky ukazují nově prstem i senátoři.

Proti údajně nízkým odvodům se však ostře ohradila Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků ČR (AMSP ČR). Její šéf Karel Havlíček připomněl studii, kterou asociace zpracovala ve spolupráci se serverem Podnikatel.cz. Zatímco zaměstnanec odvádí do zdravotního systému sám za sebe 12 479 Kč za rok (nejsou započítány odvody od zaměstnavatelů), OSVČ musí odvést sám za sebe celkem 22 114 Kč za rok

Čtěte více: Jak se to má opravdu s odvody OSVČ a zaměstnanců? Připravili jsme velké srovnání

Obecné tvrzení, že OSVČ přispívají do zdravotního systému jen velmi málo, které dává LOK do souvislosti s odvody za státní pojištěnce a chystanou ústavní stížností, je další ukázkou neschopnosti pracovat s reálnými daty, uvedl již dříve Karel Havlíček. Podle něj tak samy lékařské odbory selhávají v kontrolní činnosti a přenášejí odpovědnost na OSVČ. Těch naopak stále ubývá, především u tzv. činnosti hlavní.

Zdravotníci si stížností chtějí vydupat vyšší platy

Lékařské odbory se bouří především z toho důvodu, že chtějí navýšit své platy. Zatímco státním zaměstnancům porostou platy již od listopadu o 3 %, zdravotníci získají vyšší platy až od ledna příštího roku. Rozdíl je totiž v systému financování jejich platů. Státní zaměstnanci jsou financováni ze státní rozpočtu, zatímco zdravotníci ze systému zdravotního pojištění.

skoleni_15_4

Čtěte také: Aby se stát nažral a OSVČ i zaměstnanci zůstali celí, říká Robert Vlach

Lékaři a sestry navíc požadují růst svých platů až o 10 %. Podle nich je současné platové ohodnocení nedostatečné a s omezením přesčasových hodin, kterými si zdravotníci mohli finančně přilepšit, tak zdravotnictví opouští stále více lékařů i sester. Mnozí z nich přijímají nabídky ze sousedního Německa a Rakouska, kde jim nabízejí platové podmínky lepší. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).