Hlavní navigace

Nové mýto zatím netáhne. Dopravci čekají na výsledek právních sporů

3. 10. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Po prvním týdnu po spuštění registrací do nového mýtného systému společnosti CzechToll bylo zaevidováno přibližně 38 tisíc vozidel od 4 tisíc dopravců.

Vydáno tak bylo prozatím kolem tisíce palubních jednotek. Ostatní dopravci vyčkávají a chybně čekají na konec právních sporů kolem mýtného.

Registrace do nového systému odstartovaly v neděli 22. září 2019. Nejvíce jich bylo provedeno online a minimálně jsou využívána obchodní místa na benzínových stanicích. Téměř 90 procent vozidel prozatím do systému zaregistrovali vydavatelé tankovacích karet a společnosti, které řeší dopravcům mýto na klíč. Tyto společnosti se na změnu mýtného systému připravují dlouhodobě, stejně jako velcí dopravci s desítkami vozidel.

Myto.podnikatel.cz

 

Připravte se na nové mýto včas. Vyzkoušejte nejsnadnější platbu mýtného. Sjednejte si Road Account, které Vám usnadní registraci vozidel a umožní souhrnnou platbu v režimu odložené splatnosti.

Partnerem myto.podnikatel.cz je Diners Club

Tématu mýta jsme se věnovali v článku Od mikrovln k satelitu. Co změna mýtného systému znamená pro podnikatele?

Největší komplikace očekává společnost CzechToll u menších dopravců. Ti nyní po rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářského soutěže z minulého týdne registrace takřka zastavili. Stav právní nejistoty kolem budoucnosti mýtného systému v Česku CzechTollu neprospívá. Namísto registrací řeší dotazy dopravců, zda bude satelitní mýtný systém opravdu spuštěn a zda se mají registrovat.

ZMĚNY A NOVINKY 2020

Co se změní pro OSVČ i zaměstnance od 1. ledna 2020? Sledujeme všechny novinky a daňové změny

Rádi bychom ujistili dopravce stejně, jako to udělalo již Ministerstvo dopravy ČR, že systém bude spuštěn podle plánu k 1. prosinci 2019, a co nejčasnější registrace je proto nutná, dodává Matej Okáli, CEO společnosti CzechToll.

skoleni_15_4

Dopravci se musí registrovat do nového systému a vybavit vozidla palubními jednotkami právě nejpozději do 1. prosince 2019. Podmínkou pro vyzvednutí nové palubní jednotky je kromě registrace také složení vratné zálohy za palubní jednotku ve výši 2468 korun. Registraci je pak možné provést na vice než 200 obchodních místech, na 15 vybraných pobočkách Hospodářské komory ČR, prostřednictvím vydavatelů tankovacích karet nebo online na www.mytocz.eu.

Zjistěte, kde se bude nově platit mýto: Čtěte přehled, na kterých silnicích I. třídy se má nově platit mýto

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).