Hlavní navigace

Nové tažení proti „šmejdům“, kteří se vydávají za dodavatele energií

12. 6. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Proti nekalé praktice, kdy se šmejdi vydávají za dodavatele energií a nabízejí nevýhodné smlouvy, se teď postavili sami dodavatelé energií.

Na tažení proti tzv. energošmejdům se připojilo přes 80 % trhu s energií. Jedná se o Deklaraci účastníků trhu s elektřinou a plynem na ochranu spotřebitelů

Psali jsme: „Šmejdi“ zase řádí. Zazvoní a vydávají se za dodavatele elektřiny

K deklaraci se svým podpisem připojilo 14 dodavatelů energií. Zavázali se tak k dodržování pravidel, která přispějí ke kultivaci prodeje energií v Česku. Vznik deklarace inicioval Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, Českou obchodní inspekcí a Energetickým regulačním úřadem. 

Deklarace pomůže odlišit slušné dodavatele a zprostředkovatele od firem, které nekalé praktiky používají. Tato forma samoregulace má význam zvláště nyní, když ještě nejsou schválena nová zákonná opatření, která zakáží nejčastější nekalé praktiky, uvedl Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR).

Jak v praxi fungují šmejdi s energiemi, si můžete přečíst v článku „Dobrý den, ukažte mi váš účet za elektřinu.“ MPO na nový trik šmejdů chystá bič

V praxi to znamená, že Česká obchodní inspekce (ČOI) a Energetický regulační úřad (ERÚ) budou dodržování pravidel obsažených v deklaraci kontrolovat a jejich porušení pokutovat. Porušení tohoto dobrovolného závazku bude také spojené s postihem v podobě medializace nekalého chování firmy.

Česká obchodní inspekce po podepsání deklarace ze strany zprostředkovatele, který její podmínky ani poté nebude dodržovat, může takové jednání vyhodnotit v krajním případě jako nekalou obchodní praktiku a uložit sankci až do výše pěti milionů korun, dodal Mojmír Bezecný, ředitel ČOI. 

Vznik registru a certifikace zprostředkovatelů prodeje energií

Dodavatelé energií se svým podpisem také zavázali k tomu, že budou sami důsledně kontrolovat svoje zprostředkovatele a nebudou tolerovat jejich neetické chování. Podporují také záměr státní správy, která se chystá zřídit registr a certifikaci zprostředkovatelů obchodu s energií, což by mělo zamezit zneužití anonymity, na kterou šmejdi sází. 

Mohlo by vás zaujmout: Pozor na katalogové šmejdy. Co se stane, když je budete ignorovat?

Zákazníci by měli díky deklaraci získat jistotu, že to, co se od dodavatele nebo zprostředkovatele obchodu s energií dozví při uzavírání smlouvy, bude platit během její celé platnosti. Nově se jim zjednoduší proces odstoupení od smlouvy a sníží se pravděpodobnost problémů, do nichž se v řadě případů zákazníci dostávali kvůli nepravdivým informacím zprostředkovatelů, zavádějícím smlouvám s vysokými pokutami či zneužívání plných mocí.

Brand24

K Deklaraci účastníků trhu s elektřinou a plynem na ochranu spotřebitelů se svým podpisem přihlásily tyto společnosti:

  • ČEZ Prodej, a. s.
  • E.ON Energie, a. s.
  • innogy Energie, s. r. o.
  • Skupina Bohemia Energy
  • MND a. s.
  • CENTROPOL ENERGY, a. s.
  • Pražská plynárenská a. s.
  • eYello CZ, k. s.
  • Dobrá Energie, s. r. o.
  • Skupina Nano Energies
  • Brodská plynárenská s. r. o.
  • NWT a. s.
  • Centrální výběrová řízení a. s.
  • Energie ČS,

Seznam signatářů deklarace je k dispozici na webových stránkách Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. V platnost vejde 1. července 2019.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).