Hlavní navigace

Nové země EU stále zaostávají za západní Evropou

15. 11. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nové země EU výrazně zaostávají za západní částí Evropy při porovnání kupní síly na hlavu. Vyplývá to ze studie společnosti GfK. Nejlépe v Evropě si stojí lidé ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku, nejhůře v Moldavsku. Česká republika se umístila na 22. místě, Slovensko si pohoršilo a umístilo se na 27. místě. Cornelia Lichtnerová z GfK GeoMarketing GmbH pro ČTK uvedla, že i když se Slovensko umístilo pod ČR, kupní síla obyvatel Bratislavy je mnohem vyšší než obyvatel Prahy.

Společnost GfK vycházela při svém průzkumu ze zjištění, že roční čisté příjmy evropských domácností se pohybují kolem 8000 mld. eur, takže průměrná výše finančních prostředků určených ke krytí životních nákladů na člověka činí 11 998 eur. Do této částky jsou kromě mezd započítány i penze, podpora v nezaměstnanosti, přídavky apod.

Obyvatelé Švýcarska a Lichtenštejnska mají podle GfK k dispozici 27 521 eur. V ČR činí kupní síla 5625 eur a na Slovensku 4889 eur. V Moldavsku pak kupní síla dosahuje pouhých 685 eur. Nejrychleji rostoucí kupní sílu pak mají obyvatelé Irska, nicméně podle společnosti GfK se výrazně zlepšuje kupní síla i u nových členských zemí EU, konkrétně pobaltských států. Z nových zemí EU jsou na tom lépe než ČR jen Malta, Kypr a Slovinsko.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).