Hlavní navigace

Novela daňového řádu, která přináší online finančák, míří do závěrečného čtení

22. 1. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Poslanecká sněmovna poslala do třetího čtení předloženou novelu daňového řádu z pera ministerstva financi. Co přináší? Obsahuje i podpásovky pro podnikatele.

Novela daňového řádu, která putuje do třetího čtení, přináší rozsáhlou modernizaci, zjednodušení a elektronizaci daní. Hlavními body jsou legislativní ukotvení online finančního úřadu či prodloužení lhůty pro vratky DPH z 30 na 45 dní.

Novela má podpořit elektronickou komunikaci

Online finanční úřad slibuje poplatníkům jednodušší vyřízení daňových povinností z domova nebo kanceláře. Díky online finančnímu úřadu a této novele, která je jeho základovým stavebním kamenem, budou nekonečné fronty na finančním úřadě a pobíhání z patra do patra už brzy jen nepříjemnou vzpomínkou, uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

ZMĚNY A NOVINKY 2020

Co se změní pro OSVČ i zaměstnance od 1. ledna 2020? Sledujeme všechny novinky a daňové změny

Cílem novely je podle ministerstva také motivovat poplatníky k tomu, aby možnost elektronické komunikace s finančním úřadem využívali co nejvíce. Těm, kteří podají daňové přiznání elektronicky, bude prodloužena lhůta pro podání daňového přiznání k daním z příjmů o 1 měsíc. Ačkoli ministerstvo prezentuje, že poplatník v případě elektronické žádosti získá benefit v podobě dřívějšího vrácení přeplatku na dani, není to vždy pravda. V některých případech se totiž lhůta nezmění a v některých dokonce prodlouží.

Čtěte více: Změní se lhůta pro elektronické podání přiznání a také pro vrácení přeplatků

Součástí novely je zrušení povinnosti podávat daňová přiznání elektronicky pro poplatníky, kteří si dobrovolně zřídili datovou schránku. S touto změnou souvisí i zmírnění pokut za nedodržení elektronické formy podání. Místo dosavadních 2000 Kč se bude platit 1000 Kč.

V rámci daňové kontroly bude nově připuštěna dálková forma komunikace. Díky tomuto opatření tak podle ministerstva dojde ke zkrácení jednotlivých fází daňové kontroly a zároveň se zamezí případným obstrukcím.

Psali jsme: Konec frontám na úřadech a mírnější sankce. Co dalšího přinese portál MOJE daně?

Zavedení záloh na daňový odpočet

Další změnou v novele je zavedení zálohy na daňový odpočet, která umožní dřívější vrácení části nadměrných odpočtů na dani z přidané hodnoty. Plátcům DPH, u kterých se prověřuje pouze část nadměrného odpočtu, bude nesporná část odpočtu vyplacena v podobě záloh.

Novela však zároveň počítá s prodloužením lhůty pro vrácení odpočtů DPH z 30 na 45 dnů, což by poškodilo cash-flow firem. Právě kvůli prodloužení lhůty čelí novela daňového řádu kritice opozice. Ponechat lhůtu na nynější úrovni navrhli poslanci Mikuláš Ferjenčík, Tomáš Martínek (oba Piráti) a Věra Kovářová (STAN) nebo Vojtěch Munzar (ODS). Stejný návrh ale s jinou formulací předložil bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Poslanec vládní ČSSD a bývalý předseda rozpočtového výboru Václav Votava měl rovněž výhrady k prodloužení lhůty.

Aktuálně pak k tématu s vyjádřením odborníků v článku Vratky DPH až za 45 dnů? Argumentace ministerstva je lichá, shodují se odborníci

Změny úroků přináší pozitiva i negativa

Návrh obsahuje komplexní revizi úroků a snižuje úroky z prodlení se zaplacením daně. Tzv. reparační úrok se snižuje na úroveň podle občanskému zákoníku. Pozitivní pro podnikatel je, že úrok z prodlení, který platí při zpoždění poplatníci, má klesnout o 6 procentních bodů (ze současných 16 % na 10 %), a úrok, který je vyplácen finančním úřadem poplatníkovi jako kompenzace za dlouhotrvající zadržení nadměrného odpočtu, se má zvýšit ze stávajících 4 % na 6 %.

Ruku v ruce s tím jde ale i negativum v podobě snížení úroků z neoprávněného jednání správce daně a zrušení úroků z nezákonného vymáhání daně. Úrok za neoprávněné jednání správce daně aktuálně činí REPO sazbu + 14 %, tedy 16 %. Pokud dnes navíc berňák neoprávněnou exekucí zabaví majetek a prostředky podnikatele, například na základě zajišťovacího příkazu, musí zaplatit dvojnásobný úrok, čili 32 %. Nově má však úrok činit jednotnou sazbu ve výši REPO sazby + 8 %, aktuálně tedy 10 % (nově úrok z nesprávně stanovené daně).

skoleni_15_4

Čtěte více: Úrok, který berňák platí firmám za neoprávněné exekuce, se má výrazně snížit

Negativem je návrh na zrušení toleranční lhůty. Došlo sice k úpravě, pro daň z příjmů a pro daň z nemovitostí se však má i nadále zrušit. Čtěte také: Změní se lhůta pro elektronické podání přiznání a také pro vrácení přeplatků

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).