Hlavní navigace

Novela daňového řádu prošla Sněmovnou. Podnikatelům přináší úlevy, ale i jobovky

12. 2. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Novela daňového řádu dostala v Poslanecké sněmovně zelenou. Nabízíme výčet změn, které přináší. A nejde jen o pozitiva pro podnikatele, jak tvrdí ministerstvo.

Součástí novely je legislativní ukotvení online finančního úřadu, který by měl umožnit vyřešit daňové povinnosti z domova. 

Online finanční úřad

Zákonná podoba online finančního úřadu neboli portálu MOJE daně spočívá v rozšíření již existující daňové informační schránky (DIS), kterou dnes využívá jen malá část poplatníků. Systém bude podobný internetovému bankovnictví a jeho uživatelé budou mít lepší přehled o svých daňových povinnostech.

Podrobněji jsem psali v článku Co dalšího portál MOJE daně?

Změny u online podání přiznání

Těm, kteří podají daňové přiznání elektronicky, bude prodloužena lhůta pro podání daňového přiznání k daním z příjmů o 1 měsíc. Zruší se povinnost podávat daňová přiznání elektronicky pro poplatníky, kteří si dobrovolně zřídili datovou schránku. V rámci daňové kontroly bude připuštěna dálková forma komunikace.

Zavedení záloh na daňový odpočet

Dojde k zavedení zálohy na daňový odpočet, která umožní dřívější vrácení části nadměrných odpočtů na dani z přidané hodnoty. Právě záloha na daňový odpočet byla předmětem kritiky ze strany daňových odborníků a podnikatelů. Podrobněji v článku Vratky DPH až za 45 dnů? Argumentace ministerstva je lichá, shodují se odborníci

Změny úroků, které přináší pozitiva i negativa

Návrh obsahuje komplexní revizi úroků a snižuje úroky z prodlení se zaplacením daně. Tzv. reparační úrok se snižuje na úroveň podle občanského zákoníku. Z nynějších 16 % (tj. 14 + repo sazba) bude úrok z prodlení snížen o 6 procentních bodů na 10 %. Analogicky dojde ke snížení úroku z posečkané částky na polovinu. I tady je však pro podnikatele jisté úskalí. Podrobněji v textu Úrok, který berňák platí firmám za neoprávněné exekuce, se má výrazně snížit

ZMĚNY A NOVINKY 2020

Co se změní pro OSVČ i zaměstnance od 1. ledna 2020? Sledujeme všechny novinky a daňové změny

V situacích, kdy je naopak úrok vyplácen finančním úřadem poplatníkovi jako kompenzace za dlouhotrvající zadržení nadměrného odpočtu, dojde ke zvýšení ze stávajících 4 % (tj. 2 + repo sazba) o 1 procentní bod na 5 %.

Dochází k odstranění nesystémových výjimek v podobě zrušení tolerance 4 pracovních dnů prodlení s platbou. Původně chtěla vláda zrušit i toleranční lhůtu u pozdního podání daňového přiznání a doplatku daně. U přiznání ale nakonec prošel pozměňovací návrh, který toleranční lhůtu ponechává. Namísto stávajícího plošného modelu zavádí vládní návrh zákona stupňovou toleranci podle výše tvrzené daně. Novela totiž výrazně navyšuje minimální limit pro vznik úroku z prodlení, a to z 200 korun na 1000 korun. 

skoleni_15_4

Čtěte také: Změní se lhůta pro elektronické podání přiznání a také pro vrácení přeplatků

Další změny, které novela přináší

  • Předloha v zákoně stanovuje obecný okruh údajů, které bude možné požadovat ve formulářovém podání. Konkrétně se jedná o registrační formuláře a daňová tvrzení.
  •  Novela rozšiřuje okruh méně invazivních způsobů realizace zajišťovacího příkazu, a to zejména o prohlášení o majetku, anebo umožnění fyzickým osobám požádat si o změnu daňového identifikačního čísla tak, aby neobsahovalo rodné číslo.

Jak uvádí ministerstvo financí, účinnost novely daňového řádu se bude odvíjet od průběhu legislativního procesu a je navržena k prvnímu dni druhého kalendářního měsíce, který bude následovat po dni jejího vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).