Hlavní navigace

Novela o EET dostala ve Sněmovně další šanci. Přináší rozšíření či offline režim

13. 2. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Elektronická evidence tržeb prošla prvním čtením. Ve Sněmovně se ji podařilo protlačit do dalšího projednávání na osmý pokus.

Novela zákona o evidenci tržeb obsahuje návrh na snížení DPH, zavádí také offline režim pro drobné podnikatele nebo startuje poslední dvě vlny EET.

Součástí novely zákona o evidenci tržeb je i přeřazení některých služeb a některého zboží do druhé snížené sazby DPH ve výši 10 %. Přeřazení do druhé snížené sazby se má dotknout například kadeřnických a holičských služeb nebo služeb čištění vnitřních prostor prováděné v domácnostech. 

Jakých dalších služeb a druhů zboží se může přeřazení týkat, najdete v článku Je těžké zjistit, zda správně daní, má se jim proto zavést #EET a snížit DPH

Offline evidence tržeb pro drobné podnikatele

Kromě snížení sazeb DPH přináší novela i další věci. Zavádí se možnost offline režimu evidence pro podnikatele s hotovostními příjmy do 200 tisíc Kč. Ministryně financí Alena Schillerová připustila, že by se mohla tato částka ještě po následných jednáních zvednout. 

Místo EET by podnikatel vystavoval účtenky z bloku, který by si vyzvedl na finančním úřadě. Na konci každého dne by zaznamenal do speciálního formuláře údaje o výši tržeb a počtu vydaných a případně stornovaných účtenek. Každé čtvrtletí by pak zaslal tento formulář na finanční úřad.

Psali jsme: Kdo, kdy a jak bude moct využít offline evidenci tržeb místo #EET?

Novela opětovně počítá se zavedením EET pro podnikatele, kteří se dle původních plánů měli zapojit v 3. a 4. vlně, ale kvůli rozhodnutí Ústavního soudu bylo jejich zařazení do EET zrušeno. 

skoleni_15_4

Ve třetí a čtvrté vlně EET by se evidence tržeb měla týkat také podnikatelů, kteří provozují stánkové občerstvení, prodejců na farmářských trzích, ale i některých řemeslníků, lékařů, účetních nebo advokátů. 

Při projednávání došlo na pofidérní metodiku

Při projednávání novely o evidenci tržeb padala v Poslanecké sněmovně drsná slova kritiky, a to zejména na data, která vypovídají o efektivnosti elektronické evidence tržeb za dobu její účinnosti v České republice. Jak už Podnikatel.cz informoval, Piráti zveřejnili analýzu, která ukazuje, že čísla o přínosu EET, která vláda prezentuje, jsou získaná pofidérní metodikou. Více o analýze se dočtete v článku Čísla o přínosu #EET jsou založena na nesmyslné metodice, ukázala analýza

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).