Hlavní navigace

Novela zákoníku zavádí práci bez stresu. Je to apríl? Ptají se podnikatelé

14. 3. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Zaměstnavatelé budou muset zaměstnancům zajistit práci bez jakéhokoli stresu. Jenže stačí přinést papír od doktora a už budou platit pokutu.

Práce bez stresu, dodržování mnoha podmínek u homeworkingu a povinný souhlas zaměstnance s převedením na jinou práci. Tyto tři velké změny obsahuje novela zákoníku práce, kterou připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle podnikatelů to musí být březnový apríl, jinak se to podle nich vysvětlit nedá.

Novela zákoníku práce má nově zakázat stres v práci. Novela však nepamatuje na to, jak se toho má docílit. Bude poněkud obtížné prokázat, že k psychické újmě došlo, popřípadě nedošlo na základě výkonu práce. Rozhodující má být podle ministerstva lékařský posudek, upozorňuje Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR).

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Podle něj zní novinka v zákoně jako předčasný apríl. Pomíjím fakt, že jsou pracovníci, kteří jsou ve stresu už jen z toho, že musí do práce. Ale paradoxní situace může nastat u majitelů firem, kteří jsou současně zaměstnanci. Pokud by se totiž prokázalo, že jejich zodpovědnost hraničí se stresovou situací, zaplatí navíc ještě pokutu, doplnil Havlíček. 

Kromě práce bez stresu obsahuje novela zákoníku práce také nové podmínky pro tzv. homeworking. Zákoník práce definici homeworkingu, tedy práce z domova, doposud přesně neobsahuje. Stejně jako nestanovuje specifické pracovní podmínky či práva a povinnosti zaměstnance. V praxi se zařazuje pod pojem práce zvláštní povahy, kterou charakterizuje ustanovení § 317 zákoníku práce. A tento paragraf se právě změní. Závádí pro zaměstnavatele nové povinnosti, které nebyly doposud přesně vymezeny.

Čtěte více:

Konec homeworkingu? Novela zákoníku zpřesňuje povinnosti firmám, ty se bouří

Pravidla pro homeworking se budou buď ignorovat, nebo homeworking skončí

Brand24

Třetím hlavním bodem, který rozvířil vlny mezi podnikateli, je souhlas zaměstnance s převedením na jinou práci. Zaměstnavatel v současné době žádný souhlas nepotřebuje. Podle podnikatelů však může toto opatření bezprostředně ohrozit podniky, které musí velmi pružně reagovat na vzniklou situaci. 

Novela zákoníku dále obsahuje novinku v podobně povinné dovolené pro pracovníky na dohodu o pracovní činnosti a také úpravy v dovolené, kdy dochází k opuštění dovolené za odpracované dny, přičemž vznik práva zaměstnance na dovolenou je založen na týdenní pracovní době zaměstnance, od které se též odvozuje i délka dovolené.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).