Hlavní navigace

Nový chytrý náramek pro zaměstnance. Hlídá odstup i rizikové kontakty

12. 11. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: MOORE CZ, podle licence: Rights Managed
Jak uhlídat u zaměstnanců dostatečný odstup a jak zpětně dohledat, s kým se případně nakažený zaměstnanec setkal? Řešení je v novém náramku.

Chytré náramky mohou pomoci firmám hlídat sociální odstup a v případě nákazy zpětně identifikovat, s kým přišel nakažený zaměstnanec do kontaktu.

Tuto novou technologii představila společnost Care Plus Service ve spolupráci s technologickou společností Servodata ze skupiny Moore Czech Republic. Jejich řešení pomůže omezit dopady nařízené karantény a zabránit tak plošným ekonomickým ztrátám podniků. V pilotním provozu již náramky využívají technologické společnosti skupiny Moore Czech Republic a také Hospodářská komora ČR.

Náramky již prošly testováním

Mohu potvrdit, že náramky jsme v pilotní fázi zkoušeli. Náramek skutečně hlídá sociální distanc a dokáže zpětně dohledat případné rizikové kontakty, potvrdil serveru Podnikatel.cz Miroslav Beneš, mluvčí Hospodářské komory ČR.

Náramky využívají technologii Bluetooth, díky které zaznamenávají vzájemnou přítomnost a sílu signálu mezi zařízeními. Při nedodržení nastaveného odstupu uživatele upozorní vibracemi. Náramky také vyhodnocují dobu trvání a vzdálenost osob ve vzájemném kontaktu. 

Ochrana soukromí je zajištěna, i v souladu s GDPR

Řešení je vhodné do uzavřených provozů, jako jsou například výrobní haly nebo celé podniky v uzavřené lokaci. Je plně v souladu s GDPR, protože nesbírá data o nositelích náramků či jejich poloze. Zaměstnavatel může pracovníky vystavené riziku nákazy identifikovat podle sériových čísel náramků, vysvětluje Ivan Konečný, ředitel pro rozvoj a obchod Care Plus Service.

Přínosem takového náramku je také detailní analýza dat všech pracovníků v případě, kdy dojde k nákaze u jednoho z nich, nebo dokonce i více osob. Díky tomu je možné identifikovat všechny zaměstnance, kteří přišli s nakaženou osobou do kontaktu a následně nařídit karanténu pouze těmto zaměstnancům.

skoleni_15_4

Nová budoucnost ochrany zaměstnanců?

Díky tomu tak nedochází k zastavení činnosti celého podniku nebo jeho částí. Organizace využívající chytré náramky mají výhodu i v tom, že jejich zaměstnanci nejsou vystaveni plošnému testování na Covid-19. Dopady nasazení karantény se rovněž nepřenášejí do jejich rodin. Náramky tak dokážou zamezit plošným ekonomickým ztrátám a ochránit podnikání, doplnila Marcela Hrdá, jednatelka společnosti Care Plus Service.

Pro správné fungování systému a vyhodnocení dat je potřebné, aby náramky nosili všichni zaměstnanci dané komunity, tedy ti, kteří se nacházejí například na jednom pracovišti zaměstnavatele. Typickým příkladem je výrobní hala. 

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).