Hlavní navigace

Nový kompenzační bonus bude pro více lidí, tvrdila Schillerová. Opak je pravdou

19. 4. 2021
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Ministerstvo financí, podle licence: Rights Managed
Ministryně financí Alena Schillerová slibovala, že na nový kompenzační bonus dosáhne více podnikatelů než na „starý“. Opak je však pravdou.

Zatímco na starý kompenzační bonus dosáhlo až 160 tisíc subjektů, o nový požádalo pouze necelých 100 tisíc. Ministerstvo financí přitom v důvodové zprávě tvrdilo, že na kompenzační bonus pro rok 2021 dosáhne až 400 tisíc lidí.

Co se dozvíte v článku
  1. Na nový bonus mělo dosáhnout až 400 tisíc subjektů
  2. Nový bonus je pro méně subjektů než starý
  3. Změnil se systém podpor, vysvětluje nižší zájem ministerstvo
  4. Problém je podmínka 50% poklesu tržeb, říkají podnikatelé
  5. Problémem je i nemožnost kombinace podpor

Na nový bonus mělo dosáhnout až 400 tisíc subjektů

Když ministerstvo financí připravovalo návrh nového zákona o kompenzačním bonusu pro rok 2021, tvrdilo v důvodové zprávě, že na něj dosáhne více podnikatelů než u starého. Tato slova často opakovala i ministryně financí Alena Schillerová. Novým nastavením cílíme na větší okruh žadatelů. Kompenzovat totiž budeme nejen přímé omezení v důsledku vládních nařízení, ale jakýkoliv propad příjmů o více než polovinu, třeba i v důsledku nižší poptávky, komentovala například po schválení ministryně.

V samotné důvodové zprávě ministerstvo uvedlo, že bonus by měl být opětovně rozšířen a že se jeho příjemci stanou další osoby, které byly postiženy pouze např. výpadkem poptávky po jimi produkovaném zboží či službách a nárok na „podzimní“ kompenzační bonus jim nevznikl. Ministerstvo dokonce na základě údajů o počtu žádostí o kompenzační bonus z jara roku 2020, podzimu 2020, dalších dostupných údajů a nově nastavených parametrů předpokládalo, že by si o kompenzační bonus dle nového zákona mohlo požádat až cca 400 tisíc subjektů kompenzačního bonusu.

O nový bonus mohou subjekty už žádat měsíc a půl a dá se již tak zhodnotit, nakolik se naplnily předpoklady ministerstva. Statistiky finanční správy ukazují, že se ministerstvo ve svých odhadech výrazně „seklo“. Nejenže na nový kompenzační bonus nedosáhlo až 400 tisíc subjektů, ale dokonce o něj požádalo méně podnikatelů než o starý.

Jak vám připadá návrh nového kompenzačního bonusu?

Nový bonus je pro méně subjektů než starý

Na starý (podzimní) kompenzační bonus, který činil 500 Kč na den, měli nárok ti, kterým byla bezprostředně zakázána či omezena činnost protiepidemickými opatřeními v rámci nouzového stavu. Nárok ještě měli i podnikatelé, kteří dodávali zboží, služby či jiné výstupy těm podnikatelům, jejichž činnost byla zakázána nebo omezena opatřeními vlády, popřípadě osoby činné na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, které pro uvedené podnikatele pracovali. Díky metodickému výkladu mohli o kompenzační bonus žádat i provozovatelé taxislužby či sezónní podnikatelé. Každopádně podnikatelé nemuseli splňovat žádnou podmínku určitého poklesu tržeb a bonus šlo kombinovat i s dalšími dotačními podporami.

Starý kompenzační bonus se vyplácel celkem za 6 bonusových období. V prvních třech dostalo bonus dle statistik finanční správy v průměru 142 tisíc subjektů. Ve čtvrtém, kdy došlo k rozvolnění protiepidemických opatření, na bonus dosáhlo 94 tisíc subjektů a v pátém, kdy naopak došlo ke zpřísnění, bonus vyinkasovalo 163 tisíc podnikatelů. V posledním šestém bonusovém období, které se ale částečně překrývalo už s novým bonusem, byly peníze vyplaceny 136 tisícům subjektů.

Na nový kompenzační bonus, který činí až 1000 Kč denně, dosáhnou sice i podnikatelé, kteří nebyli přímo omezeni opatřeními vlády, ale všichni, včetně těch opatřeními postižených, musí splňovat podmínku alespoň 50% poklesu tržeb. Na maximální částku 1000 Kč navíc nedosáhnou všichni podnikatelé, a pro některé z nich byl dokonce výhodnější původní bonus. U nového bonusu totiž byla schválena omezující podmínka, že výše kompenzačního bonusu za bonusové období nesmí překročit rozdíl průměrné měsíční výše příjmů ve srovnávacím období a výše příjmů ve srovnávaném období. Především OSVČ vedlejší tak mohou dostat v rámci nového bonusu méně než 500 Kč denně. Nový kompenzační bonus lze navíc kombinovat pouze s programem Antivirus.

Jak ukazují statistiky finanční správy, o nový kompenzační bonus požádalo za první bonusové období (únor 2021) 98 tisíc subjektů, přičemž vyplacen byl zatím 85 tisícům. Za druhé období (březen) požádalo doposud 85 tisíc subjektů a peníze obdrželo 69 tisíc z nich. Za třetí a zatím poslední bonusové období (duben) podalo žádost 12 tisíc subjektů a bonus byl odeslán 1454 podnikatelům. O bonus za duben lze nicméně teprve žádat dva týdny a počet žadatelů se tak určitě ještě zvýší. I tak lze ale už zhodnotit, že o nový kompenzační bonus požádalo méně subjektů než o starý.

Změnil se systém podpor, vysvětluje nižší zájem ministerstvo

Podle ministerstva financí stojí za nižším zájmem o nový kompenzační bonus systémové změny nastavení vládní pomoci. Z hlediska ministerstva financí přitom není důležité, aby většina poškozených podnikatelů dosáhla právě na kompenzační bonus, ale aby skutečně potřební na některý z kompenzačních programů dosáhli. Příkladem je přijetí dotačních programů Covid 21 a Covid – Nepokryté náklady, které mohou být nově atraktivnější než kompenzační bonus zejména pro podnikatele s vyšším počtem zaměstnanců či vysokými fixními náklady, uvedl serveru Podnikatel.cz Tomáš Weiss, mluvčí ministerstva financí.

Faktem nicméně je, že už v samotném zákoně o kompenzačním bonusu pro rok 2021 bylo stanoveno, že nový bonus nepůjde souběžně čerpat skoro se žádnými dalšími podporami. Přesto v důvodové zprávě ministerstvo tvrdilo, že na něj dosáhne až 400 tisíc subjektů.

Stejně tak platí, že rovněž u alternativních programů Covid 21 a Covid – Nepokryté náklady musí podnikatelé splnit podmínku 50% poklesu tržeb. O dotace Covid – Nepokryté nápady lze žádat až ode dneška, takže data ještě nejsou, ale o Covid 2021 lze žádat už od minulého pondělí. Doposud ministerstvo průmyslu a obchodu přijalo v tomto programu 3133 žádostí. I když se tak přičtou k počtu subjektů nového kompenzačního bonusu, stále ani zdaleka nedosahují počtu subjektů starého kompenzačního bonusu a už vůbec se neblíží odhadu ministerstva ohledně 400 tisíc subjektů podpory.

Problém je podmínka 50% poklesu tržeb, říkají podnikatelé

S vysvětlení ministerstva nesouhlasí ani podnikatelské asociace, podle kterých je na vině hlavně přísná podmínka alespoň 50% poklesu tržeb. Už při legislativní úpravě parametrů kompenzačního bonusu to byla právě Hospodářská komora České republiky, která vyjádřila obavu, že kvůli kritériu 50% poklesu příjmů se někteří živnostníci a společníci malých firem ocitnou bez jakékoli pomoci, což se teď potvrzuje. Hospodářská komora proto navrhla, aby nárok na příspěvek vznikl tehdy, pokud podnikatelům klesne příjem o 30 % (např. senátorům jsme tento požadavek adresovali 23. února 2021), podotkl Miroslav Diro, mluvčí Hospodářské komory ČR (HK ČR).

Jak doplnila serveru Podnikatel.cz Pavla Břečková, místopředsedkyně Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, na jedné straně někde být hranice musí, na straně druhé je jasné, že v případě poklesu o 50 %, jenž trvá již rok, jste prakticky mrtví. Skutečně málokdo pracuje s takovou marží, aby mu nečinil potíže až 50% pokles, notabene, trvá-li dlouhodobě, to je od podnikatelské reality opravdu vzdáleno. V kontrastu s tím, že státní správa, resp. řada úřadů jede sotva na půl plynu, a ve smyslu toku financí si žádné pandemie na rozdíl od privátu nemusela všimnout, pak samozřejmě ono handrkování o každé procento pro skupiny opravdu postižené dává určitý signál o stavu naší společnosti, dodala Pavla Břečková.

Kompenzační bonus není navíc podle HK ČR kompenzací podnikatelské újmy, k níž došlo zásahem státu, ale sociálně motivovanou podporou, tedy pouhou základní existenční pomocí pro osoby, které se živí samostatnou výdělečnou činností, a jejich rodinné příslušníky. Proto jsme zákonodárce také upozornili, že považujeme za důležité, aby už samotný návrh zákona o kompenzačním bonusu výslovně obsahoval i ustanovení, podle něhož by byl možný souběh využívání kompenzačního bonusu s jinými podporami, a to včetně podpor, které se teprve připravovaly nebo teprve připraví, uvedl serveru Podnikatel.cz Miroslav Diro, podle kterého měl stát, stejně jako vloni na jaře, odpustit OSVČ i zálohy na sociálním a zdravotním pojištění.

Problémem je i nemožnost kombinace podpor

Podobně hovoří i Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR ČR), který zároveň upozorňuje, že pravidla Evropské komise umožňují nastavit hranici 30% poklesu příjmů. Podmínka polovičního poklesu tržeb je navíc nastavena i u dalších dotačních programů. 50% hranice minimálního propadu tržeb ve srovnání s rokem 2019 je další bariérou nebo sítem, které znemožní některým firmám čerpat tyto programy. AHR ČR od počátku požadovala, aby bylo možné minimálně kompenzační bonus s dalšími programy kombinovat a hlavně, aby hranice pro oprávněnost žadatele byla snížena na minimálně 30 % propadu tržeb tak, jako byla u předchozích programů. Tato připomínka ale nebyla ze strany MPO a vlády akceptována, komentoval serveru Podnikatel.cz Václav Stárek.

Brand24

Podle Stárka je rovněž zásadní, že kompenzační bonus nelze kombinovat s jinými podpůrnými programy. To znamená, že pokud je například malé eseróčko, jednatel se musí rozhodnout, zda bude čerpat kompenzační bonus na svou osobu nebo raději využije například program Covid Nepokryté náklady. V minulosti byla kombinace možná a částka, kterou obdržel např. jednatel společnosti nebo OSVČ, se následně odečítala od dotace obdržené v jiném programu. Takže například penzion mohl žádat o Covid – ubytování na počet pokojů a zároveň čerpat kompenzační bonus na svou osobu, který by měl nahradit výpadek jeho příjmů, zatímco z části programu ubytování mohl sanovat náklady spojené s uzavřením provozu, upřesnil Václav Stárek.

Přestože však podnikatelé volají po úpravě podmínek, ministerstvo financí serveru Podnikatel.cz uvedlo, že žádné změny aktuálně neplánuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).