Hlavní navigace

Nový mýtný systém: Laxnost malých dopravců způsobí kolaps na českých dálnicích

13. 11. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vzhledem k tomu, že jsou malí dopravci stále laxní k registraci do nového mýtného systému, očekávají se problémy na dálnicích. A to hlavně na hranicích.

Zatímco velcí dopravci zaevidovali do nového mýtného systému všech 171 tisíc vozidel, malí s tím stále otálejí. Mohou tak zkomplikovat dopravu, a to hlavně na hraničních přechodech. 

Malí dopravci za sedm týdnů, kdy je možné provést registraci do nového mýtného systému, zaevidovali pouze 25 tisíc vozidel (8 % plánu).

Mizivá aktivita malých dopravců může způsobit 1. prosince na hranicích ČR zásadní dopravní komplikace nejen pro nákladní dopravu, ale i pro řidiče osobních vozidel. Pouze dopravci, kteří si již zajistili palubní jednotku nebo to udělají v příštích dvou týdnech, se vyhnou dlouhému čekání v kolonách na státní hranici, uvedl Matej Okáli, generální ředitel společnosti CzechToll.

Myto.podnikatel.cz

 

Připravte se na nové mýto včas. Vyzkoušejte nejsnadnější platbu mýtného. Sjednejte si Road Account, které Vám usnadní registraci vozidel a umožní souhrnnou platbu v režimu odložené splatnosti.

Partnerem myto.podnikatel.cz je Diners Club

Kritická situace hrozí na hraničním přechodu Lanžhot, kde mohou dosáhnout kolony až 44 kilometrů, v Bohumíně (40 km), v Českém Těšíně (22 km). Desetikilometrové kolony lze očekávat v Mostech u Jablunkova, Náchodě a Krásném Lese. Nárazové dopravní komplikace nejsou vyloučené ani u vnitrozemích obchodních míst a na ostatních hraničních přechodech.

O režimech placení si můžete přečíst více v článku Nový mýtný systém se blíží, jaké výhody má platit mýto pre-pay a jaké post-pay? 

Malí dopravci o povinnosti získat novou palubní jednotku vědí, ale z různých důvodů nevyužívají dostatečně dlouhou dobu deseti týdnů k jejímu splnění. Rádi bychom varovali nejen tyto dopravce, ale i řidiče osobních automobilů, že přes veškerou snahu donutit dopravce k registracím lze očekávat významné dopravní komplikace. Je na místě zvážit cesty přes hranice na začátku prosince 2019, dodal Matej Okáli.

Jaké hrozí pokuty? 

Řidičům nezaregistrovaných vozidel hrozí při jízdě po zpoplatněném úseku bez nové palubní jednotky od 1. prosince 2019 v blokovém řízení pokuta 5 tisíc korun, ve správním řízení pak až 100 tisíc korun. Stejná pokuta pak může být uložena i samotným dopravcům.

Brand24

Psali jsme: Za neregistrované vozidlo pokuta až 100 000 Kč. A to jak řidičům, tak dopravcům

Jak provést registraci? 

Registrace vozidel je možná online, prostřednictvím vydavatelů tankovacích karet, na vice než 200 obchodních místech a na 15 vybraných pobočkách Hospodářské komory ČR. V případě online registrace obdrží dopravce novou palubní jednotku po úhradě vratné kauce poštou (zaslání zdarma platí při odeslání v rámci České republiky, do Německa, Rakouska, Polska a na Slovensko). 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).