Hlavní navigace

Nový web o důchodové reformě. Včetně důchodové kalkulačky

28. 5. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

MPSV spustilo nový web, kde je přehledně popsána důchodová reforma. Praktická důchodová kalkulačka ukáže, pro koho je výhodné se do spoření na důchod zapojit.

Ministerstvo práce a sociálních věcí spustilo nový web o důchodové reformě. Je zde přehledně a srozumitelně vysvětleno vše podstatné, co se reformy penzí týká. Stránky jsou členěny do tematických kategorií. Občané se dozví nejdůležitější změny, které budou platit po startu reformy, tedy od ledna 2013.

Dotazy i kalkulačka

Na novém webu lze najít zodpovězené časté časté dotazy související se penzijní reformou. Stejně tak jsou k dispozici důležité odkazy, slovníček nejdůležitějších pojmů a krátká videa vysvětlující nutnost reforem v důsledku demografických změn a popisující jednotlivé typy fondů, tj. možné způsoby zhodnocování úspor v rámci penzijního spoření.

Čtěte také:  Nevíte si rady s důchodem? Domluvte si zdarma schůzku s odborníkem z ČSSZ

Praktickým pomocníkem je důchodová kalkulačka, pomocí níž je možné spočítat orientační výši svého budoucího důchodu. Kalkulačka nabídne dvě výše důchodu. Klasický důchod a důchod při zapojení se ve II. pilíři. Vypočtená částka napoví, jestli se vyplatí spoléhat pouze na státní důchod, nebo je výhodnější zapojit se do důchodové reformy. Je zde také údaj o věku odchodu do důchodu podle podle návrhu zákona projednávaného parlamentem.

Čtěte více:  Tři pilíře a opt-out. Orientujete se ještě v důchodové reformě?  

Letáky v tiskové i elektronické podobě

Na stránkách jsou odkazy na důležité zákony. Dále je možné stáhnout letáky k důchodové reformě v elektronické podobě. MPSV připravilo pro úřady práce jejich distribuci v tištěné podobě. V souvislosti s blížícím se zahájením reformy budou k dispozici i na OSSZ či na finančních úřadech. 

Čtěte také: Stahujte nové příručky od ČSSZ, jsou určeny pro OSVČ i důchodce

MPSV plánuje posílit Call centrum České správy sociálního zabezpečení, kde se mohou ke konci roku lidé obracet nově i s dotazy na téma důchodové reformy. Ministerstvo také hodlá ve všech krajích uspořádat sérii kulatých stolů určených pro zaměstnance ČSSZ a další státní úředníky, personalisty významných firem v regionech atd. Zástupci MPSV a ministerstva financí zde představí hlavní změny v rámci důchodové reformy.

skoleni_15_4

Pojištěnci (zejména se jedná o mladší generaci) mohou spořit s velmi nízkými náklady na důchod ve více pilířích. Mají možnost vylepšit si důchodový příjem a rozložit případná rizika zajištění tohoto příjmu.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).