Hlavní navigace

O kompenzační bonus budou moci žádat i osoby v úpadku

15. 1. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Možnost čerpání kompenzačního bonusu pro osoby v úpadku je zatím v přípravné fázi. Bonus by měl dosahovat 500 korun denně.

Ministerstvo financí aktuálně jedná s Evropskou komisí na možnosti poskytovat kompenzační bonus 500 Kč denně také osobám, které jsou během bonusového období v úpadku. Kompenzační bonus by mohl být vyplácen i zpětně. 

Jak uvádí Ministerstvo financí ČR v často kladených otázkách týkajících se kompenzačního bonusu, kompenzační bonus nemůže čerpat osoba, která v příslušném bonusovém období byla v úpadku. Pokud se však do úpadku dostane až po skončení bonusového období, nárok na kompenzační bonus tím není dotčen. Současně stejně jako na jaře platí, že kompenzační bonus nepodléhá exekuci ani výkonu rozhodnutí.

Aktuálně se připravuje novela zákona o kompenzačním bonusu, která čerpání bonusu osobám v úpadku umožní. Zároveň úřad usiluje o to, aby se stejné pravidlo mohlo aplikovat na všechny programy covidové pomoci, kde to dosud nebylo možné.

Nyní je jednou z platných podmínek čerpání kompenzačního bonusu skutečnost, že příjemce podpory nesmí být v úpadku. Současné omezení považuji za velmi nešťastné, protože v jeho důsledku mnoho pracovitých a podnikavých lidí, kteří se ničím neprovinili, na bonus nedosáhnou. Proto se snažíme už od loňska přesvědčit komisi, aby nám umožnila kompenzační bonus osobám v úpadku vyplácet, uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).