Hlavní navigace

Covidové dotační programy už patří minulosti. Jaké podpory lze stále využít?

14. 6. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Všechny dotační programy kvůli koronaviru a omezením již patří minulosti. Podnikatelé nicméně mohou stále využít programy záruk či Antivirus.

Kvůli koronaviru a protiepidemickým opatřením došlo k omezení podnikatelů a jejích příjmů. Výpadky částečně kompenzovaly a kompenzují různé dotační a záruční programy a úlevy. (Seznam je platný k 24. 9. 2021)

Které finanční podpory lze ještě využít

Dotační a peněžní programy

  • Žádné dotační programy už nejsou vypsány.

Záruční programy

  • Covid III – Úvěry ze záručního programu COVID III je možné sjednat v bankách a spořitelních družstvech. Program COVID III se týká OSVČ a podniků až do 500 zaměstnanců. Na záruky je vyčleněno 150 miliard korun. Jde o portfoliové ručení, které se vztahuje na provozní úvěry (a nově bude i na investiční úvěry) do 50 milionů korun, které budou poskytnuty do poloviny roku 2024 nebo do vyčerpání záruk, řeší se u jednotlivých bank. 
  • Záruky Covid – Plus a další programy pro exportéry – záruky úvěrů na provoz, pracovní kapitál nebo investice. Výše úvěru je stanovena v rozmezí od 5 mil. Kč do 2 mld. Kč, kdy maximální výše úvěru odpovídá 25 % ročního obratu firmy. Výše krytí poskytovaného EGAP je 80 procent, minimální podíl banky tedy je 20 % (žádá se do 30. června 2021 u EGAP).
  • Covid Záruka CK - jde o program na bázi záručních schémat, a to především v souvislosti se zákonnou povinností pojištění ochrany proti úpadku. Bankovní záruka ČMZRB činí až 75 % z požadované spoluúčasti cestovní kanceláře do 30% limitu pojistného plnění, tedy maximální pojistné částky, nejvýše však 4 miliony korun. Zbylých 25 % požadované spoluúčasti si už musí cestovní kancelář zajistit sama. Žádosti lze podávat u ČMZRB do 31. prosince 2021.
  • Covid Záruka Sport – jde o program ČMZRB, který má za cíl pomoci malým a středním podnikatelům působícím v oblasti sportu formou záruk až do výše 80 % jistiny zaručovaného úvěru. Žádosti lze podávat u ČMZRB do 30. června 2023.

Programy na udržení zaměstnanosti

  • Antivirus A – stát prostřednictvím úřadů práce částečně kompenzuje firmám vyplacené náhrady mzdy (včetně odvodů), a to až do 31. prosince 2021. Zaměstnavatelé dostávají z důvodu nařízení karantény nebo izolace zaměstnanci od státu 80 % mzdových nákladů, maximálně pak 39 000 Kč.

Daňové a administrativní úlevy

Už v minulosti bylo oznámeno několik daňových liberačních balíčků. Některé z úlev sice již vypršely, jiné lze stále využít. Stále platí:

  • Loss carryback – zavedl se institut Loss carryback (zpětné působení daňové ztráty) u daně z příjmů jak fyzických, tak právnických osob za rok 2020. Je možné jej zpětně uplatnit v daňovém přiznání i za rok 2019 a 2018.
  • Odklad EET – do roku 2023 není třeba vést EET.

Co OSVČ nejvíce pomohlo?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).