Hlavní navigace

O které úlevy na daních musíte požádat a které jsou automatické?

19. 3. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ministerstvo financí sice zveřejnilo liberační daňový balíček, některé odpustky však nejsou automatické a podnikatelé o ně musí požádat.

V žádosti navíc budou muset doložit, že na úlevu mají nárok a že je mimořádná opatření v souvislosti s koronavirem postihla.

Co se dozvíte v článku
  1. Daň z příjmů
  2. DPH
  3. Všechny daně
  4. Odpuštění poplatků u žádostí
  5. Kde mohou poplatníci získat další informace?

Daň z příjmů

Všechny fyzické a právnické osoby se mohou beztrestně o 3 měsíce opozdit s podáním daňového přiznání a stejně tak s doplacením daně. Ministryně financí totiž rozhodla, že plošně promíjí pokuty za opožděné podání přiznání a úroky z prodlení. Podnikatelé nemusí o odklad ani prominutí nijak žádat a nemusí jinak dokládat důvody související s koronavirem.

Je důležité nicméně zmínit, že odpustek platí jen tehdy, pokud přiznání a doplatek stihnete v termínu 1. července podat a zaplatit. Pokud nikoli, sankce se vám budou počítat už od dubna. Zvažte proto, zda daňové věci nevyřešit dle původních lhůt (ideálně elektronicky, abyste nemuseli na úřad).

Daňový portál na Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Potřebujete si rychle spočítat, kolik letos zaplatíte na daních? Zadejte své hodnoty do Daňové kalkulačky pro OSVČ

Nevíte si rady s daňovým přiznáním? Vyzkoušejte interaktivní šablony, které automaticky vyplní daňový formuláře nebo přehled pro pojišťovnu.

Jakou budete mít čistou mzdu v letošním roce? Aktualizovali jsme pro vás Mzdovou kalkulačku

Nejnovější články o daních sledujte v sekci Daňové přiznání, Daně z příjmů, Přehled o příjmech a výdajích.

DPH

U DPH jsou úlevy u kontrolních hlášení, která se sice nemusí podat v termínu, ale záleží na okolnostech. Pokuty za pozdní podání kontrolního hlášení budou řešeny následovně:
Bez výzvy správce daně bude automaticky prominuta pokuta v hodnotě 1000 Kč vzniklá za období od 1. 3. do 31. 7. 2020 (tato pokuta se uděluje, když podnikatel nestihne podat kontrolní hlášení v termínu, ale své pochybení napraví bez výzvy správce daně).

Ostatní pokuty za pozdní podání kontrolního hlášení či daňového přiznání budou promíjeny na individuální žádost poplatníka z důvodů souvisejících s koronavirem. Aby vám finanční správa vyšší pokutu odpustila, musíte v žádosti prokázat, že jste hlášení nepodali včas kvůli mimořádným opatřením v souvislosti s koronavirem. V případě prokazování vztahu k mimořádným opatřením lze uvažovat např. o doložení vlivu karanténního opatření, nemoci, souvisejícího pečování o člena domácnosti (týkající se daňového subjektu, jeho zástupce nebo osob klíčových pro činnost daňového subjektu), doplňuje v pokynu D – 44 Generální finanční ředitelství (GFŘ).

Všechny daně

Podnikatelé dále mohou odložit některé platby i žádostí o posečkání úhrady daně, žádostí o úpravu (snížení) záloh anebo o výjimku z jejich placení, žádostí o odpuštění sankcí v případě prodlení, žádostí o prodloužení lhůty pro některá daňová přiznání:

Posečkání úhrady daně

Také o posečkání úhrady daně musíte požádat.

Úprava (snížení) záloh anebo výjimka z jejich placení

Opět je nutné podat žádost.

Odpuštění sankcí v případě prodlení

Žádat lze dle pokynů zveřejněných Generálním finančním ředitelstvím ve Finančním zpravodaji. Úroky z posečkané částky i úroky z prodlení lze odpustit u všech daní. Stejně jako u kontrolních hlášení však musíte nárok doložit. Platí stejná pravidla pro prokázání nároku, přičemž finanční správa ještě doplňuje: V případě prokazování ospravedlnitelného důvodu prodlení souvisejícího s úroky lze dále uvažovat např. o seznamu stornovaných zájezdů/letenek/vstupenek/akcí, porovnání výše obsazenosti či tržeb vůči předchozímu období, prokázání výpadku výroby pro překážky související s mimořádnými opatřeními na straně dodavatele apod.

Prodloužení lhůty pro některá daňová přiznání

Pro podání přiznání k dani z příjmů fyzických a právnických osob není třeba do 1. 7. 2020 individuálně žádat. Žádost o prodloužení lhůty nelze aplikovat u DPH. U ostatních daní je potřeba žádost podat před uplynutím lhůty pro dané podání.

Brand24

Odpuštění poplatků u žádostí

U všech výše zmíněných žádostí platí, že je u nich prominut správní poplatek spojený s jejich podáním.

Kde mohou poplatníci získat další informace?

Byla zřízena telefonní infolinka, která bude v provozu v pracovních dnech v době 9:00 – 17:00 hodin pro zodpovídání dotazů souvisejících s opatřeními k aktuální situaci. Infolinka je dostupná na telefonním čísle 225 092 392. Přehled jednotlivých daňových opatření, jejich dopady a další pravidelně aktualizované informace týkající se koronaviru jsou k dispozici také na nové stránce finanční správy.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).