Hlavní navigace

O osudu EET rozhodnou volby. Jak se k opětovnému startu staví jednotlivé strany?

16. 6. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
EET je prozatím pozastavena do konce roku 2022. Zda se však opravdu evidence opět spustí, záleží do velké míry na výsledku podzimních voleb.

Některé strany, které EET podporovaly a stály u jejího vzniku, se totiž do Sněmovny ani nemusí dostat. Zeptali jsme se proto, jaké jsou aktuální postoje jednotlivých politických stran ve Sněmovně.

Jak šel čas s EET

První vlna EET, tedy hotely a restaurace, odstartovala v prosinci 2016. O tři měsíce později se připojily obchody. Do startu posledních dvou vln EET však zasáhl Ústavní soud a vláda musela jejich spuštění oddálit. Nakonec měla 3. a 4. vlna EET (řemeslníci, advokáti, lékaři atd.) odstartovat společně v květnu 2020. Než k tomu však mohlo dojít, zasáhla celý svět pandemie. Ministerstvo financí sice nejprve tvrdilo, že poslední dvě vlny odložit nelze a pouze stanovilo, že první tři měsíce se nebudou udělovat pokuty, nakonec ale otočilo a připravilo novelu, která nejen pozastavila start posledních dvou vln, ale přerušila i povinnost evidovat pro první dvě vlny. Pozastavení EET mělo platit po dobu trvání nouzového stavu a následujících třech měsíců.

Na začátku května nicméně ministerstvo připravilo další novelu zákona o evidenci tržeb, která EET přerušila až do konce roku 2020. Po několika měsících, kdy v Česku naplno propukla druhá pandemická vlna, pak Sněmovna schválila další novelu, která EET tentokrát pozastavila až do konce roku 2022. Vzhledem k tomu, že letos na podzim jsou volby do Poslanecké sněmovny, to, zda se EET skutečně opětovně spustí na začátku roku 2023, záleží i na tom, jak volby dopadnou. Server Podnikatel.cz oslovil jednotlivé strany a zeptal se jich, zda a případně v jaké podobě budou chtít EET opět spustit.

Jaké jsou nyní postoje stran k EET?

ANO považuje EET za úspěšný projekt

Není překvapením, že hnutí ANO, které za EET stojí, podporuje znovuspuštění evidence v roce 2023. EET rozhodně považuji za úspěšný projekt, díky kterému jsme v prvních třech letech jeho fungování vybrali do státní kasy přes 33 miliard korun. K tomu si přidejte zvýšení tempa růstu přiznávaných tržeb o 20 procent a výrazné zrychlení dynamiky mezd zejména v pohostinství, což vedlo k oslabení fenoménu černých výplat na ruku. Potvrzuje to, že jsme se před lety vydali správnou cestou, tvrdí ministryně financí Alena Schillerová.

O to těžší bylo mé rozhodnutí navrhnout přerušení EET až do konce roku 2022. Naši podnikatelé ale v současnosti prochází natolik turbulentním obdobím, že nejdůležitější je nyní záchrana samotného podnikání. A pak samozřejmě bude správné se k řádnému výběru daní znovu vrátit. EET by se proto měla od ledna 2023 znovu stát běžnou součástí podnikatelské činnosti směřující k potírání daňových úniků a k narovnávání podnikatelského prostředí, dodala serveru Podnikatel.cz Schillerová.

EET spolu s ANO prosadila i ČSSD. Strana však ani na opakované dotazy neodpověděla. Na svém webu pak mají sociální demokraté zveřejněn jen program pro volby v roce 2017. Z předchozích jejich kroků se dá nicméně očekávat, že v případě, že se ČSSD dostane do Sněmovny, což dle průzkumů vůbec není jisté, bude opětovný start EET podporovat.

Komunisté chtějí vyhodnocení projektu

KSČM, která si v průzkumech sice stojí lépe než ČSSD, avšak “sněmovní jistotu” také nemá, ústy svého stínového ministra financí Jiřího Dolejše serveru Podnikatel.cz uvedla, že myšlenku efektivního systému evidence tržeb jakožto nástroje proti šedé ekonomice podporovala, v reálu však projekt nesplnil všechna očekávání. Očekávaný dodatečný příjem do rozpočtu (mluvilo se až o +18 miliardách) tak zůstal v oblasti přání. S příchodem covidu nejenže nebyla pozastavena jen třetí etapa projektu, ale systém byl vyřazen plošně na 2 roky.  Přitom náklady spojené s projektem byly vynaloženy – především na vybudování a modernizaci informačního systému, na platy zaměstnanců finančního úřadu, kteří byli kvůli EET po roce 2016 přijati navíc (o zbytečné a již zrušené Účtenkovce ani nemluvě), podotkl Jiří Dolejš.

Podle Dolejše by se proto měl během roku 2022 celý projekt EET vyhodnotit, tak aby reálně pomohl proti daňovým únikům, ale zbytečně neobtěžoval poctivé živnostníky – i s ohledem na rozšíření paušální platby. Teprve taková analýza s aktuálními daty pomůže rozhodnout, zda a jak má být původní plán zkorigován. Souvisí s tím i analýza efektivnosti finančních úřadů, kde pracovníci na EET byli dodatečně zapojeni do covidové agendy, doplnil serveru Podnikatel.cz Jiří Dolejš s tím, myšlenku EET i nadále podporuje, ale hlavní objem daňových úniků by stát neměl hledat u drobných živnostníků, ale u velkých firem, které využívají agresivních metod daňové optimalizace.

Strana SPD Tomia Okamury EET naopak nikdy nepodporovala a jak serveru Podnikatel.cz potvrdila mluvčí strany Barbora Zeťová, SPD bude i po volbách proti spuštění EET.

Brand24

Piráti a Starostové jsou proti posledním dvou vlnám a také chtějí analýzu

Koalice Pirátů a Starostů podobně jako komunisté upozorňují na to, že dopady EET nebyly doposud pořádně vyhodnoceny a že by se měla udělat detailní analýza. Pro řemeslníky a drobné podnikatele odmítáme zavést tzv. 3. a 4. vlnu EET. O úplném zrušení EET pro podnikatele v 1. a 2. vlně rozhodneme po důkladném zhodnocení jeho přínosů, založeném na faktických datech. Pokud by se skutečně přínos potvrdil, bude nutné, aby EET přinášela podnikatelům i uživatelské benefity, tedy zjednodušit jim správu daní a odvodů či odstranit jiné duplicity, které po nich vyžadují úřady, přičemž EET státu tato data poskytuje, komentoval za koalici poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

Půjdou SPOLU spolu i u EET?

Server Podnikatel.cz opakovaně oslovil i strany v koalici SPOLU, ani jedna z nich však na otázky neodpověděla. U ODS a TOP 09 se dá nicméně vzhledem k jejich dosavadním postojům, kdy odmítaly jak zavedení, tak rozšiřování EET, očekávat, že se budou stavět proti tomu, aby EET znova odstartovala. Otazník ovšem visí nad postojem třetí koaliční partaje KDU-ČSL. Lidovci totiž spolu s ANO a ČSSD stáli za odstartováním celého projektu a podporovali jej.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).