Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Obchodní rejstřík projde malou revolucí. Čtěte, co se změní od jml - Haha, tak jsem studoval návrh a ty šašci...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 9. 2012 12:45

    jml (neregistrovaný)

    Haha, tak jsem studoval návrh a ty šašci chtějí spojit obchodní rejstřík a rejstřík občanských sdružení, resp. občanská sdružení se budou muset také zapisovat do obchodního rejstříku, vč. nutnosti notářského zápisu (4200 Kč) a soudního poplatku (6000 Kč za zápis, 2000 Kč za každou změnu) a nutnosti ukládat všechny spolkové dokumenty do Sbírky listin. Nechápu, jak chtějí nutit malá sdružení, aby vedly o všem zápisy a tyto posílala elektronicky do Sbírky listin....

  • 17. 9. 2012 13:26

    jml (neregistrovaný)

    Oni si vůbec neuvědomují důsledky převedení agendy občanských sdružení pod soudy.

    Zatímco nyní při zaslání návrhu na registraci na ministerstvo vnitra stačilo poslat stanovy a zřizovací listinu se 3 podpisy, budou nyní zakladatelé muset jít k notáři, udělat notářský zápis (4200 Kč) a předložit bezvadné stanovy.

    "Bezvadné stanovy" je nezbytné zdůraznit. Zatímco ministerstvo vnitra v případě nějakého nedostateku ve stanovách na toto upozornilo a pracovnice i radí, co je ve stanovách třeba změnit, aby odpovídaly zákonu o sdružování, tak soud pouze vyzve navrhovatele k odstranění vad, ale neuvede kterých a už vůbec nebude radit. Což v důsledku znamená, že každé občanské sdružení si bude muset nechat stanovy sepsat advokátem (3000-5000 Kč) a patrně se i nechat advokátem zastoupit v rejstříkovém řízení (5000-10000 Kč).

    Ministři nemají mozek. Takové náklady si 90% občanských sdružení nemůže dovolit.

  • 30. 9. 2012 22:34

    abb (neregistrovaný)

    sdružení jsou také mnohdy do jisté míry výdělečné subjekty a nemělo by být snadné aby si sdružení založil každý, stejně jako s.r.o., pakliže oba subjekty jsou právnické osoby, je to logické a rozumné.

    Vámi uváděné náklady jsou naprosto nesmyslné. Stanovy si může sepsat samo, zastupovat v rejstříkovém řízení je v tomto případě zcela zbytečné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).