Hlavní navigace

Obchodníci budou muset mít o svátcích zavřeno, navrhuje senát

27. 6. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Ve svátcích by obchodníci měli mít zakázáno svůj krám vůbec otevírat, navrhují senátoři. Výjimka by platila jen pro některé obchody a drobné podnikatele.

O většině svátků by měly být obchody zavřené, rozhodli dnes senátoři. Podpořili totiž návrh zákona, který prodej ve svátcích zakazuje. Výjimku mají některé druhy obchodů a také obchodníci s malou prodejnou. Zákon však teprve zamíří do poslanecké sněmovny a není tak jisté, zda vůbec vstoupí v platnost.

Čtěte také: Motivujte své zaměstnance volitelným začátkem pracovní doby

Ve svátcích by měly být obchody zavřené

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com

Ilustrační obrázek.

Senátoři včera schválili návrh zákona z pera svého kolegy Františka Bublana (ČSSD) a dalších senátorů, který obchodníkům omezuje otevírací dobu. Návrh zákona navazuje podle předkladatelů na dříve platné normy, které upravovaly dny pracovního klidu. Jak dále uvádí autoři zákona, navrhovaný předpis není v rozporu s legislativou EU, která údajně klade důraz na sladění pracovního a rodinného života. Zaměstnanci pracující ve svátek se nemohou plně věnovat své rodině, neboť v době, kdy mají jejich děti volno, pracují. Ve svátek by měla být rodina pohromadě a věnovat se, mimo jiné, rodinným záležitostem, píše se v důvodové zprávě zákona.

Podle Františka Bublana navíc omezení otevírací doby platí ve většině evropských zemí. Parlamentní institut mi vypracoval přehled, jak k tomu přistupují státy EU. Jsme skutečně téměř výjimkou. I toto opatření – pokud bude přijato – stále ještě bude v oblasti určité výjimky, protože většina států má prodej omezen daleko více, řekl včera v senátu Bublan. Podle něj zákon překvapivě nevadí ani obchodním řetězcům, které ale požadují, aby omezení platilo pro všechny jejich konkurenty.

Konkrétně má zákaz prodeje platit v tyto dny, a to jak pro maloobchod, tak pro velkoobchod:

  • 1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok,
  • Velikonoční pondělí,
  • 8. květen – Den vítězství,
  • 28. září – Den české státnosti,
  • 28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu,
  • 25. prosinec – 1. svátek vánoční,
  • 26. prosinec – 2. svátek vánoční.

Na Štědrý den pak zákon zakazuje prodej od 12 do 24 hodin.

Malých obchodníků se omezení netýká

Zákaz prodeje ve výše uvedených dnech se však nevztahuje na všechny podnikatele. Výjimku mají čerpací stanice, lékárny, prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících na letištích, železničních stanicích a autobusových nádražích, prodejny ve zdravotnických zařízeních, všechny obchody, pokud je vyhlášen stav nebezpečí, nouze, ohrožení státu nebo válečný stav. Zavírat rovněž nemusí malí obchodníci, respektive ti, kteří mají prodejní plochu své prodejny maximálně 200 m2. Podle předkladatelů zákona tak omezení otevírací doby pomůže drobným podnikatelům. Dopad na malé a střední podnikatele bude kladný, neboť zákon nepřímo omezí konkurenci od velkých podnikatelů, uvádí se v důvodové zprávě.

Zákaz prodeje ve svátcích platí i pro prodejní a výkupní dobu zastaváren, provozoven určených k obchodování s použitým zbožím a zařízení ke sběru a výkupu odpadu, a to bez ohledu na velikost prodejní nebo výkupní plochy.

Čtěte také: Vietnamci jsou silnou zákaznickou skupinou, chytří obchodníci to vědí

Za otevření „krámu“ hrozí milionové pokuty

Zákon počítá také se sankcemi pro podnikatele, kteří by zákaz prodeje a výkupu nedodrželi. Podnikatel může dostat pokutu až do výše 1 milionu korun a v případě opakovaného prohřešku až 5 milionů korun. Kontrolu má mít na starosti Česká obchodní inspekce.
Pokud by zákon prošel legislativním procesem, nabude účinnosti třetí měsíc po vyhlášení ve sbírce zákonů.

Zda však návrh zákona projde poslaneckou sněmovnou, zůstává ve hvězdách. Dlouhodobě proti se staví ODS, podle které jde o nepřípustný zásah do svobody podnikání. Už několikrát totiž odbory či levice podobný zákon předložily, ODS ho ale nikdy nepodpořila. Podstata je to, že zase se někdo snaží tady vnucovat jakýsi systém, a ještě vypráví o tom, že dokonce i podnikatelé jsou v podstatě pro, aby bylo o svátcích zavřeno. No, jestli jsou i podnikatelé pro, aby bylo o svátcích zavřeno, tak ať zavřou. To je přece jejich problém, aby si vyhodnotili, jestli o Štědrý den má smysl mít do 12 hodin otevřeno z jejich obchodního hlediska, jestli tržba je tak nízká, že se nevyplatí vůbec tam držet personál, tak určitě neotevřou, potvrdil včera při projednávání zákona Jaroslav Kubera (ODS).

Daně x

Proti zákonu se už roky staví Svaz obchodu a cestovního ruchu a další podnikatelské svazy. Přijetí zákona naopak podporuje levice. Nejasný je postoj TOP O9, která před rokem sama vedla ve straně debatu, zda podobný návrh nepředložit. 

Návrh zákona teď každopádně zamíří do vlády a následně do Poslanecké sněmovny, která rozhodne o jeho dalším osudu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).