Hlavní navigace

Obchody otevření přivítaly. Supermarkety si však rozvolnění řídí samy

21. 1. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Karel Choc, Internet Info, podle licence: Rights Managed
Od úterý 19. ledna se otevřely maloobchodní prodejny papírnictví, prodejny dětského oblečení a prodejny dětské obuvi. Jak na to byly připraveny?

V obchodech bylo možné zakoupit pouze nezbytné zboží, hlavně potraviny a drogerii. Vláda však změnila pravidla a odsouhlasila drobné úpravy týkající se jak prodejen, tak umožnění profesního vzdělávání a získávání zvláštní odborné způsobilosti u vybraných profesí nebo schválení opatření, které umožní nahradit dočasně vstupní lékařskou prohlídku. 

Co se dozvíte v článku
  1. Některé řetězce zákaz ignorovaly
  2. Obchody jsou připraveny
  3. Podívejte se, jak supermarkety omezují prodej zboží: 
  4. Původně se hovořilo o více výjimkách
  5. „Je to kolotoč“

Některé řetězce zákaz ignorovaly

Přísnější protiepidemická opatření platila od 27. prosince 2020, kdy musely opět zavřít služby a obchody. Dotkla se jich také nová omezení: provozovny, které mohly zůstat otevřené, nesměly prodávat nebo poskytovat určité zboží a služby, jako je například oblečení, obuv nebo hračky. Některé obchodní řetězce nečekaly na změny vládních nařízení a některé zboží se rozhodly prodávat. Na základě odůvodněných opakovaných požadavků našich zákazníků a po důkladném zvážení jsme umožnili mj. prodej spodního prádla a ponožek a vybraného papírenského sortimentu, který žáci nezbytně potřebují pro distanční výuku a zaměstnanci na práci z domova, řekl pro server Kupi.cz mluvčí obchodního řetězce Tesco Václav Koukolíček. V Tescu tak bylo možné sehnat například spodní prádlo pro děti i dospělé, oblečení a obuv pro děti do 7 let, pyžama a župany, papírenské zboží a doplňky zimního oblečení.

Nařízení řetězce Tesco s vyjmenovanými výjimkami
Autor: Facebook, podle licence: Rights Managed

Nařízení řetězce Tesco s vyjmenovanými výjimkami

Ponožky, spodní prádlo a například tužky nebo papíry bylo v půli ledna možné koupit také v Globusu. Serveru Kupi.cz to potvrdila Lutfia Volfová, mluvčí této společnosti. Ta dále dodala, že od začátku striktně prodávali pouze potravinové zboží, plus některé zboží do domácnosti a postupem času se ukázalo, že některé zboží nezbytné potřeby jim v sortimentu chybí. Tento přístup se však nelíbil menším obchodům. Například papírnictví ve Vrchlabí mělo zavřeno, pouze vydávali objednané fotozakázky a razítka. Pro otevřené mateřské školy a živnostníky také dávali zboží na dodací list. Fakturovat se bude, až otevřeme, ale bylo toho minimum. Hlavně, že v hyper… prodávali vše, podotýká Zdeněk Chalupa.

Jana se na Facebooku ve skupině určené ke sdílení zkušeností mezi podnikateli také ptala, jestli někdo něco neví o výjimce týkající se prodeje obuvi a bot pro děti do sedmi let. Nemůžu nic najít a Tesco na základě toho prodává… Chci také otevřít, ale bez „černého na bílém“ si netroufnu, píše v příspěvku. Podle Robina jde o totální koninu. Ale vůbec bych se nedivil, kdyby to v zákoně bylo. Jen o tom asi zapomněli informovat zbytek republiky, doplňuje. Jana mu sděluje, že jí odpověděl na e-mail přímo Karel Havlíček s tím, že žádná výjimka udělena nebyla a prodávat se nesmí, ale prý s tím, že Tesco prodává, nic nezmůže. No klobouk dolů, jestli vám odpověděl. Nicméně je to špatná odpověď. On jako ministr by to hned měl předat k prověření. A v tom obchodě byste nejspíš musela chodit s rodným listem dětí nebo nevím, jak to básník myslel, dodává Robin. 

Obchody jsou připraveny

Zdeněk Chalupa serveru Podnikatel.cz prozradil, že se na otevření těší už delší dobu a na otevření jsou připraveni. Inventuru udělali při uzavření už v listopadu. Začátkem ledna jsme uklidili vánoční zboží a udělali soupisky vratek některým dodavatelům, uklidili jsme celou provozovnu, doobjednali jsme zboží, které by teď mohlo chybět, vyjmenovává.

Podívejte se, jak supermarkety omezují prodej zboží: 

Původně se hovořilo o více výjimkách

Ministr zdravotnictví Jan Blatný zmiňoval naléhání rodičů a zákazníků s tím, že dojde ke změně seznamu nezbytných věcí. O zmírnění opatření poté mluvil Andrej Babiš o předchozím víkendu v televizi. V rozhovoru pro Česku televizi prozradil, že rozhodnou o rozšíření segmentu maloobchodu o papírnictví, prodejny s dětským oblečením a obuví a prodejny spodního prádla. Právě obuv pro dospělé nebo spodní prádlo se však do seznamu výjimek nakonec nedostalo.

To se nelíbí jednatelkám společnosti Správná podprsenka s. r. o. Ireně a Karolině Tomascové, které napsaly vládě České republiky otevřený dopis.
Aktuálně provozují tři kamenné prodejny se spodním prádlem a jsou nyní nuceny denně odmítat žádosti zákaznic k tomu, aby jim dovolily spodní prádlo vyzkoušet na pobočkách. Převážná část takových žádostí pochází od nastávajících maminek a maminek těsně po porodu, které akutně potřebují kojicí podprsenku a nemohou si ji nikde vyzkoušet. Výběr skutečně padnoucí podprsenky bývá často velmi náročný. 

Naprosto si uvědomujeme rizika epidemie a nijak se nesnažíme je znevažovat, přesto žádáme výjimku ze zákazu maloobchodního prodeje v provozovnách pro segment spodního prádla, jelikož této situaci a diskomfortu zejména u maminek už nedokážeme déle přihlížet. Věříme, že obzvlášť v této složité době je ten pravý čas udělat krok, který může mnoha ženám pomoci předejít dalším zdravotním komplikacím a obrovskému nepohodlí, píší v závěru dopisu. 

Brand24

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Na obuv se na Facebooku ptala Šárka: Obchod s obuví může mít otevřeno? Včera se vyhrožovalo, že ano a dnes žádná zmínka. Nebo mi už hrabe tady z vyjmenovaných slov a nejde mi nic aktuálního dohledat… Ostatní odpovídají, že mohou být otevřené pouze obchody s obuví pro děti. Takže dětské prodávám a dospělákům zas jen výdejní okénko pro objednávky e-shopem nebo sms, shrnuje Šárka. Můj syn –16 let, velikost bot 47. Teď se mu zimní nějak rozpadají a šance na nové není. Kvůli vysokému nártu musí veškeré boty zkoušet, nákup přes e-shop nehrozí. Kdo tohle vymýšlí a selektuje? zamýšlí se Marina. Monika jí odpovídá, že ten, kdo nemá doma puberťáky a sednou jim boty z e shopu.

„Je to kolotoč“

Ve vrchlabském papírnictví byla ztráta za loňský rok cca 700 000 korun (obratu). Nejhorší byl podle Zdeňka Chalupy začátek uzavření. Tehdy situaci řešili půjčkou, ale ne od státu – tu jim hned shodili ze stolu a rychle pomohla banka. Doufám, že udržíme dvě dobře pracující zaměstnankyně, které mají rodiny a malé děti, doplňuje Zdeněk Chalupa. Co se týče podpory, využili kompenzační bonusy po OSVČ (vše šlo na faktury a nájmy), COVID Nájemné (strašně složité papírování, zaplatili z něj celkem 1 a čtvrt nájmu), zaměstnanci měli buď ošetřování, nebo program Antivirus. Kompenzace určitě náklady nepokryly, ale alespoň něco, jinak jsme používali ukončené stavební spoření. Teď by bylo docela dobře, ale bude DPH a jsme zase ....... na začátku kolotoče, uzavírá.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).