Hlavní navigace

Obchody zůstanou o svátcích zavřené. Ústavní soud návrh na zrušení zákazu odmítl

13. 3. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Ústavní soud dnes zamítl návrh skupiny senátorů na zrušení zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě. Obchody zůstanou v některé svátky zavřené.

Ke konci roku 2016 podala skupina senátorůk Ústavnímu soudu návrh na zrušení zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě.

Podle senátorů je zákon v rozporu se základními, hospodářskými i sociálními právy, když znevýhodňuje některé obchodníky a znemožňuje jim zorganizovat si podnikání podle svého uvážení. A dopadá také na zaměstnance, kteří tak přicházejí o možnost výdělku v uvedené dny.

Ústavní soud dnes však návrh zamítl. Porušení zákazu ve vymezené dny může Česká obchodní inspekce pokutovat jako správní delikt až pěti miliony korun.

Kdy mají obchody zavřeno?

  • 1. ledna – Nový rok 
  • Velikonoční pondělí 
  • 8. května – Den vítězství
  • 28. září – Den české státnosti 
  • 28. října – Den vzniku samostatného Československa
  • 24. prosince – otevírací doba jen do 12 hodin
  • 25. prosince – 1. svátek vánoční 
  • 26. prosince – 2. svátek vánoční

V minulém týdnu Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, která ze zákona vyjímá velkoobchody. 

Podle autorů novely se provozovatelé obchodů u velkoobchodníků zásobují zbožím, zejména rychle se kazícím potravinářským zbožím, o státních svátcích, neboť nemají za běžného provozu čas toto zboží nakupovat, a to i vzhledem k tomu, že tyto maloobchody jsou mnohdy rodinnými podniky bez kmenových zaměstnanců. 

Psali jsme: Velkoobchody budou moct o svátcích otevřít, schválili poslanci

Stávající právní úprava tento problém nijak neřeší, v důsledku čehož je ohroženo zásobování uvedených maloobchodů čerstvými potravinami nebo rychle se kazícím potravinářským zbožím, a to zvláště za situace, kdy stávající právní úprava omezuje prodejní dobu velkoobchodů na Štědrý den a zcela ji zakazuje ve dnech 25. a 26. prosince, píše se v důvodové zprávě k zákonu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).