Hlavní navigace

Obnovená povinnost hradit zálohy na pojistné položila tisíce živnostníků

8. 10. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Konec úlev při platbě záloh na sociální a zdravotní pojištění je jedním ze zásadních důvodů, proč tisíce živnostníků zabalily svou živnost.

V souvislosti s mimořádnými opatřeními, která byla zavedena kvůli koronavirové pandemii, nemusely OSVČ platit zálohy na důchodové pojištění od března do srpna 2020. Se zářím se však povinnost vrátila. 

Obnovená povinnost položila řadu živnostníků

Jak vyplývá z dat společnosti CRIF, v září přerušilo svoji živnost 9 489 podnikatelů, nejvíce od letošního března, kdy byl v zemi vyhlášen poprvé nouzový stav. Počet přerušených živností byl téměř o pětinu vyšší než v srpnu a téměř o polovinu vyšší než v září minulého roku. 

Za tímto nárůstem stojí především konec přechodného období, ve kterém nemuseli podnikatelé platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Někteří z těch, kteří byli současnou ekonomickou situací zasažení více, se tak po návratu těchto nákladů rozhodli svoji živnost alespoň na čas přerušit, říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF.

Počet podnikatelů s ukončenou živností byl nejvyšší v Praze, následoval Jihomoravský kraj a Středočeský kraj. 

Od nového roku, tedy 2021, se zálohy na zdravotní a sociální pojištění ještě zvýší. A nejen zálohy, vyšší bude i nemocenské a vyměřovací základ pro účast na pojištění u zaměstnanců. Nařízení vlády o průměrné mzdě již vyšlo ve Sbírce zákonů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).