Hlavní navigace

Obnovte kompenzační bonus a odpusťte pojistné za zaměstnance, žádají podnikatelé

12. 10. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Obnovte kompenzační bonus pro OSVČ, programy Covid Nájemné či Antivirus C a pomozte postiženým sektorům, žádá Hospodářská komora ČR.

Podle Hospodářské komory ČR by vláda měla hlavně aktivovat ty programy, které podnikům a jejich zaměstnancům zajistí rychlou pomoc. Komora dále doplňuje, že podpory by prioritně měly cílit na živnostníky a malé podniky. Většina předložených podpor se překrývá s opatřeními, která navrhoval i server Podnikatel.cz.

Zaměřme se na postižené sektory

Ode dneška jsou účinná nová opatření proti šíření koronaviru a zřejmě brzy budou vyhlášena další. Vzhledem k tomu, že došlo k zákazu nebo výraznému omezení provozu u vybraných provozoven a návazných oborů, mělo by podle Hospodářské komory ČR (HK ČR) dojít ke kompenzacím.

Komora proto vyzvala vládu, aby s novými mimořádnými opatřeními proti šíření koronaviru jednak obnovila programy podpory, které by zabránily výraznému propouštění zaměstnanců, jednak aby pomoc směřovala výhradně jen do těch oborů, které vláda preventivně uzavřela nebo případně ještě uzavře – jako jsou divadla, kina nebo sportoviště, nebo kde výrazně omezila nebo ještě omezí možnost podnikat a pracovat, jako v případě omezení otevírací doby stravovacích zařízení a počtu lidí u jednoho stolu.

Na rozdíl od jarních měsíců je nyní velmi důležité, aby stát podporoval jen ty sektory, které jsou nejvíce omezené ve svém podnikání. Jakákoliv plošná opatření by v tuto chvíli byla neefektivní a pro stát také výrazně nákladná, domnívá se prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Důležitá je rychlost

Jak dále doplnila HK ČR, vláda by v prvé řadě měla aktivovat ty programy, které podnikům a jejich zaměstnancům zajistí jednak rychlou pomoc, aby se nemuselo čekat na jejich notifikace v EU, jednak aby na ni dosáhli prioritně živnostníci a malé podniky, kterým vláda ze dne na den znemožnila mít příjem, ale nadále musí hradit náklady, jako jsou zálohy odvodů, daní, nájmy nebo mzdy zaměstnanců. Příkladem takové podpory je kompenzační bonus po vzoru Pětadvacítky nebo odpuštění odvodů malým podnikům.

Brand24

Komora dále navrhuje, aby byly spuštěny speciální kompenzační programy COVID Sportoviště, COVID Eventy a dále programy pro oblast pohostinství a hotelnictví. U programu COVID Sportoviště by se dotace mohly například odvíjet od rozlohy sportoviště a lokality nebo na základě fakturace (nájemné, energie, náklady zastavení a znovu rozběhnutí provozu) provozovatelům umožnil čerpat příspěvek na úhradu fixních nákladů. 

V oblasti cestovního ruchu by kompenzace měly být založené na dvou parametrech: na penězích, zmrazených na zálohách poskytnutých cestovními agenturami do zahraničí, a na procentu z obratu za rok 2019.  

Přehled návrhů HK ČR na kompenzace:

  1. kompenzační bonus pro OSVČ
  2. opětovné spuštění programu COVID Nájemné
  3. obnovení programu Antivirus C
  4. prodloužení programu Antivirus A
  5. prodloužení programu Antivirus B
  6. podpora dohodářů (DPČ a DPP)
  7. obnovení moratoria na splácení úvěrů
  8. spuštění programu COVID Sportoviště
  9. spuštění COVID Eventy
  10. spuštění kompenzačního programu pro oblast stravování
  11. spuštění kompenzačního programu pro oblast cestovního ruchu
  12. spuštění programu pro ubytování v zasažených regionech., např. v kombinaci s podporou krajů
  13. zvážit odklad 3. a 4. vlny EET
  14. odpuštění daní uzavřeným nebo omezeným provozům
  15. kompenzovat MSP náklady na náhradu mzdy (nemocenskou) na zaměstnance v karanténě

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).