Hlavní navigace

Obchody musí příští rok prodat aspoň 55 % českých potravin, schválili poslanci

20. 1. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Poslanecká sněmovna dnes hlasy ANO, ČSSD, KSČM, SPD a několika nezařazených poslanců schválila povinné kvóty na prodané české základní potraviny v obchodech.

V roce 2022 by mělo jít o 55 % základních vybraných potravin, v roce 2028 až o 73 %. Návrh je nicméně v rozporu s evropskou legislativou a Česku hrozí sankce.

Obchody budou muset prodat určité množství českých potravin

Poslanecká sněmovna dnes vládními hlasy spolu s hlasy SPD a několika nezařazených poslanců schválila v rámci novely zákona o potravinách pozměňovací návrh SPD, podle kterého musí obchody s potraviny, které jsou větší než 400 metrů2, prodat (nikoli nabízet) určitý podíl českých potravin. Obchody mají nově zajistit, aby podíl vybraných základních prodaných konečným spotřebitelům činil v každé maloobchodní provozovně

  • minimálně 55 % v kalendářním roce 2022,
  • minimálně 58 % v kalendářním roce 2023,
  • minimálně 61 % v kalendářním roce 2024,
  • minimálně 64 % v kalendářním roce 2025,
  • minimálně 67 % v kalendářním roce 2026,
  • minimálně 70 % v kalendářním roce 2027,
  • minimálně 73 % v kalendářním roce 2028 a následujících letech.

Návrh nyní poputuje do Senátu a je prakticky jisté, že se do Sněmovny opět vrátí.

Návrh je v rozporu s legislativou EU

Jak upozornila Hospodářská komora ČR (HK ČR), návrh je nepřípustným zásahem státu do svobodného trhu a je navíc v rozporu s pravidly EU. Varováním pro zákonodárce by měla být i výzva některých unijních států adresovaná předsedovi Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Jaroslavu Faltýnkovi, v němž upozorňují, že povinné kvóty na tuzemské potraviny jsou vysoce diskriminační, říká prezident HK ČR Vladimír Dlouhý s tím, že ČR hrozí odvetné kroky od ostatních zemí EU. To může výrazně dolehnout i na celkovou bilanci exportu z ČR.

Varováním pro poslance by měl být mj. případ Rumunska, které před několika lety nařídilo velkým maloobchodníkům nakupovat nejméně 51 % potravin od místních producentů a které kvůli hrozbě soudního řízení u Soudního dvora EU dané ustanovení předloni raději zrušilo.

Brand24

Podle HK ČR by návrh rovněž způsobil deformaci tuzemského trhu a vedl k zániku některých prodejců a nižší kvalitě potravin na trhu.

Velká malá domů agrobaronům

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) zase upozorňuje, že obchodníci by museli snížit počet položek ze zahraničí. Zákazníkům se tak může stát, že nenajdou na pultech to, na co byli zvyklí, co bylo kvalitnější či cenově výhodnější, ale zůstane tam naopak zboží, které jim nařídil kupovat stát. Podle SOCR ČR povede zákon rovněž k nárůstu cen potravin. Sníží se konkurence, zvýší se přirozeně prostor pro navyšování cen. Sice dojde s největší pravděpodobností ke snížení kvality, ale marže tuzemských neefektivních agrobaronů, neschopných konkurovat, se zvýší. Prospěch získají jednotlivci, obětí se stane dolních deset milionů, uzavřel Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).