Hlavní navigace

Ochrana podnikatelů před insolvencí se vrací, vládou prošel lex covid justice II

19. 10. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Vláda schválila balíček opatření z dílny ministerstva spravedlnosti, který má podnikatele ochránit před insolvencí.

Obnovuje se například možnost využít tzv. mimořádné moratorium či se odkládá podnikatelům povinnost podat na sebe insolvenční návrh za účelem uvolnění kapacit k odvrácení úpadku. Podobný balíček opatření platil už na jaře.

Vláda schválila úlevy v insolvencích

Ministerstvo spravedlnosti připravilo a vláda schválila balíček opatření, tzv. lex covid justice II, který má zmírnit dopady epidemie koronaviru v kontextu insolvenčního práva. Rozšiřuje se okruh skutečností významných pro nezrušení schváleného oddlužení, respektive by se měla prodloužit možnost přerušit plnění reorganizačního plánu bez hrozby přeměny reorganizace v konkurz.

Podnikatelům, kteří byli dosud ekonomicky stabilní, avšak kvůli opatřením se dostali do dočasných hospodářských potíží, které by však měly po odpadnutí nouzového stavu odeznít, se odkládá povinnost podat na sebe insolvenční návrh za účelem uvolnění kapacit k odvrácení úpadku, doplnil Vladimír Řepka, mluvčí ministerstva spravedlnosti.

Dále se obnovuje možnost využít ochrany tzv. mimořádného moratoria, u kterého uplynula lhůta k podávání návrhů 31. 8. 2020, a to s novou lhůtou až do 30. 6. 2021. U dobíhajících mimořádných moratorií navrhuje rezort kvůli nepředvídatelným problémům se zajišťováním souhlasů věřitelů v kvalifikované formě (zejména kvůli dopadům koronaviru na rozhodovací procesy orgánů věřitelů) odstoupit od tohoto požadavku pro účely prodloužení mimořádného moratoria až o další 3 měsíce, uzavřel Řepka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).