Hlavní navigace

Očkování, test či prodělaný covid: Na všech místech budou platit stejné podmínky

8. 6. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Vláda sjednotila požadavky pro vstup na místa, kde je nutné se prokázat testem, očkováním nebo prodělaným covidem. Od července se ruší testování v zaměstnání.

Ministerstvo zdravotnictví od 8. června 2021 sjednocuje podmínky pro tzv. OTN. Na všech místech, kde je pro vstup nutné očkování, testování nebo potvrzení o prodělané nemoci, budou platit totožné podmínky. Jak uvedl ministr zdravotnictví, k prokázání bezinfekčnosti ode dneška platí všechny druhy testů na covid včetně samotestů nebo čestné prohlášení. 

Mezi aktuální podmínky pro vstup do některých institucí či služeb patří: 

  • PCR test ne starší než 7 dní, 
  • antigenní test ne starší než 72 hodin, 
  • doklad o očkování nejdříve však 22. den po aplikaci první dávky, 
  • potvrzení o prodělaném onemocnění do 180 dnů, 
  • podstoupení preventivního antigenního testu na místě vstupu do prostor 
  • doklad o absolvování testu u zaměstnavatele nebo ve škole (potvrzení zaměstnavatele nebo školy, popř. čestné prohlášení). 

Sjednotili jsme pravidla tak, aby všude platily stejné podmínky pro vstup a navíc, aby dospělí mohli využít testy ze zaměstnání a děti ze školy, případně byla možnost otestovat se na místě. Návštěva akcí a služeb tak bude pro všechny dostupná a současně bezpečná, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Od 1. července 2021 se také ruší všechna povinná pravidelná testování v zaměstnání, u osob samostatně výdělečně činných a ve školách.

Brand24

Mění se pravidla pro konání akcí

Mimořádné opatření k maloobchodu a službám dále stanovuje podmínky pro konání veřejných i soukromých akcí, při nichž dochází ke kumulaci osob. Nově se může akcí ve vnitřních prostorech zúčastnit až 200 osob, ve vnějších prostorech pak až 500, za podmínek, že jsou osoby očkovány, negativně testovány nebo doloží doklad o prodělaném onemocnění. Dokumenty prokazující tyto skutečnosti lze získat online na portále ocko.uzis.cz (tzv. OTN). 

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Navyšuje se také kapacita sedících diváků na kulturních představeních, sportovních utkáních, kongresech a vzdělávacích akcích, a to do 50 % celkové kapacity míst k sezení, nejvýše však 1 000 osob uvnitř a 2 000 osob venku. Alternativně lze navýšit kapacitu až na 25 % sedících diváků v případě konání akce ve velkých halách či na stadionu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).