Hlavní navigace

Od července klesá DPH na 10 % na další služby, zavádí se i loss carryback

30. 6. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Od 1. července se další služby přeřazují do druhé snížené 10% sazby DPH. Týká se to například ubytovacích služeb či sportovních a kulturních akcí.

Kromě přeřazení některých služeb do nižší sazby DPH se od července snižuje silniční daň pro nákladní auto nebo se zavádí zpětné uplatnění daňové ztráty (tzv. loss carryback). U loss carrybacku je však stanoven limit. Ve zdaňovacích obdobích předcházejících období, za které se daňová ztráta stanoví, lze tuto daňovou ztrátu odečíst od základu daně pouze do souhrnné výše nepřesahující 30 milionů Kč.

Snižuje se DPH na vybrané služby

Zákon, kterým se mění některé daňové zákony v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2, už vyšel ve Sbírce zákonů a zítra 1. července nabude účinnosti. Norma přináší změny hned v několika daních.

U DPH dochází k přeřazení některých služeb do druhé snížené sazby. Do 10% sazby daně budou nově spadat:

  • Ubytovací služby
  • Osobní doprava lyžařskými vleky
  • Poskytnutí oprávnění ke vstupu na představení, do divadel, do cirkusů, do zábavních parků, na koncerty, do muzeí, do zoologických zahrad, do kin, na výstavy a na podobné kulturní události nebo do podobných kulturních zařízení; poskytnutí oprávnění ke vstupu do botanických zahrad, přírodních rezervací a národních parků.
  • Poskytnutí oprávnění ke vstupu na sportovní události; použití krytých i nekrytých sportovních zařízení ke sportovním činnostem; služby související s provozem rekreačních parků a pláží.
  • Služby tureckých lázní, saun, parních lázní a solných jeskyní

DPH se snižovala už na začátku května, kdy měly spolu s tím i odstartovat poslední dvě vlny EET. Zatímco u EET došlo kvůli koronaviru k odložení, snížení DPH zůstalo v platnosti. DPH kleslo například na stravovací služby, točené pivo v restauraci či na kadeřnické a holičské služby.

Klesá silniční daň u nákladních vozidel

Od července se snižuje silniční daň o 25 % u nákladních automobilů s maximální povolenou hmotností vyšší než 3,5 tuny. Zákon zároveň obsahuje přechodná ustanovení, díky kterým se změna projeví i zpětně již od počátku roku 2020. To se projeví i snížením záloh, které mají být na tuto daň v letošním roce placeny.

Zavádí se loss carryback

U daně z příjmů se má pak zavést zpětné uplatnění daňové ztráty (tzv. loss carryback). Aktuálně si mohou poplatníci uplatnit daňovou ztrátu až v následujících zdaňovacích obdobích a za předpokladu, že opět generují zisk. Nově si budou moci uplatnit vzniklou daňovou ztrátu i za dvě zdaňovací období, která předcházejí zdaňovacímu období, ve kterém ztráta vznikla. Jestliže tedy podnikatel vykáže za zdaňovací období roku 2020 daňovou ztrátu, bude si moci o tuto ztrátu zpětně snížit svůj základ daně za zdaňovací období z let 2019 a 2018. Ve zdaňovacích obdobích předcházejících období, za které se daňová ztráta stanoví, lze tuto daňovou ztrátu odečíst od základu daně pouze do souhrnné výše nepřesahující 30 milionů Kč.

Brand24

Změny se týkají i daně z nemovitých věcí, kdy obce budou mít více možností u osvobozování od daně, a přeplatku spotřební daně z tzv. zelené nafty.

Čtěte více: DPH klesne i na další služby, snížit se má i silniční daň na nákladní auta

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).