Hlavní navigace

Od čtvrtka musí hospody zavírat ve 22 hodin, omezí se i hromadné akce

23. 9. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Aktualizováno: Ministrerstvo zdravotnictví dnes opatření vydalo a budou platná od čtvrtka 24.9 . Zatím s omezenou platností na 14 dnů. (23. 9. 2020 14:13)
Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že od čtvrtka budou platit nová opatření proti šíření koronaviru.

Konkrétně se zkrátí otevírací doba stravovacích zařízení, která budou muset zavřít v 10 večer. Omezit by se měly i hromadné akce.

Co se dozvíte v článku
  1. Hospody budou muset zavřít v deset
  2. Podnikatelům se opatření nezamlouvá
  3. Pivo na stojáka si teď nedáte
  4. Omezí se i hromadné akce
  5. Kde se nosí roušky i na venkovních akcích?

Hospody budou muset zavřít v deset

Hospody, restaurace a bary (stravovací zařízení) budou muset od čtvrtka zavřít nejpozději ve 22 hodin. Pro server iDnes.cz to uvedl nový ministr zdravotnictví Roman Prymula. Lidé tam mohou být v dřívější dobu a bohužel to je jedno z nejrizikovějších míst. Opatření, které se týká zkrácení na deset hodin večer, se opravdu stane. Vyhlásíme to zítra, řekl iDnes.cz Prymula.

Opatření na deset hodin nutné je. Když se hospody a bary uzavřou ve dvanáct hodin, tak pak lidé ještě další dvě hodiny tráví v okolí. Abychom ekonomiku nezruinovali, je toto opatření, které se dá ustát, doplnil Prymula v pořadu Interview ČT24. Všechna ta opatření jsou časově omezené, chceme je vyhlásit jen na 14 dní. Chceme reagovat na aktuální vývoj křivky, dodal.

Podnikatelům se opatření nezamlouvá

Zkrácení otevírací doby se ovšem nezamlouvá podnikatelům. Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) bude uzavření provozů ve 22 hodin znamenat pro většinu podniků ztrátu ve výši až 30 % z denních tržeb. To je pro restaurace a hospody po 6 měsících ekonomického hladovění už opravdu likvidační. I bez tohoto nového omezení zakončí většina provozovatelů letošní rok ztrátou v řádu stovek tisíc až jednotek milionů korun, uvedla AMSP ČR v tiskovém prohlášení a zároveň navrhla, aby provozy nově přijímaly poslední objednávku ve 22 hodin a uzavřely se ve 23 hodin.

Podobně se vyjádřila i Hospodářská komora ČR (HK ČR), podle které by se před zpřísňováním přijatých kroků měla nejprve vyhodnocovat účinnost již v současnosti platných opatření. Zaváděná opatření musí cílit na oblasti, ve kterých se nákaza šíří nejrychleji. Místo toho opatření posledních dní často cílí na oblasti, ze kterých podle oficiálních zdravotnických dat pochází jen minimální počet nakažených. Proto provozovatelé restaurací mají nárok na vysvětlení, na základě jakých epidemických dat o šíření onemocnění v restauracích má být zkrácená otevírací doba jejich provozoven z půlnoci na dvaadvacátou hodinu, doplnil Miroslav Diro, mluvčí HK ČR.

Pivo na stojáka si teď nedáte

Už od minulého pátku platí přísnější pravidla pro restaurační zařízení. Restauratéři musí informačními materiály vyzývat zákazníky k dodržování odstupu 2 metrů a k tomu, aby nejlépe platili platební kartou. Při vstupu do vnitřních i venkovních prostor provozovny musí být zajištěna možnost dezinfekce rukou pro zákazníky.

Provozovatelé musí dále provést před usazením každé nové skupiny zákazníků dezinfekci židlí a stolů. Pokud dochází k prodeji přes výdejové okénko, dezinfekce okénka musí být prováděna každé dvě hodiny.

Jestliže má pracovník provozovny tělesnou teplotu 37°C a vyšší nebo jiné příznaky onemocnění COVID-19, musí mu být zamezen přístup do provozovny. Provozovatel má v neposlední řadě postupovat tak, aby vedl zákazníky k dodržování všech opatření.

Pro zákazníky provozoven stravovacích služeb navíc platí upravená povinnost nošení roušek ve vnitřních prostorech. Platí, že zákazníci nemusejí mít roušku jen v době konzumace potravin a pokrmů včetně nápojů, pokud sedí u stolu. Zákazník tedy může odložit ochranný prostředek pouze ve chvíli, když sedí na židli, lavici, barové stoličce u stolu nebo barového pultu apod. a konzumuje či pije. Nelze využít této výjimky např. při stání u výčepu nebo při pohybu po provozovně.

Restaurace, hospody, bary a spol. dále nesmí ve vnitřních prostorech provozovny připustit více zákazníků, než je ve vnitřních prostorech provozovny míst k sezení pro zákazníky. Provozovatelé musí písemně evidovat celkový aktuální počet míst k sezení pro zákazníky.

Od minulého pátku platí přísnější pravidla i pro další provozy, například pro kadeřnice nebo obchodní centra.

Co by vláda měla udělat?

Omezí se i hromadné akce

Jak včera rovněž ohlásil ministr Roman Prymula, omezí se i počet účastníků na hromadných akcích, a to zřejmě na 100 na venkovních akcích a na 50 na vnitřních. Měly by být ale stanoveny výjimky pro méně rizikové akce. Co se týče diváků na sportovních akcích, měl by se jich počet omezit na dva tisíce sedících lidí.

Pro hromadné akce platí od minulého pátku pravidlo, že s výjimkou výstav, trhů, veletrhů a jim podobných akcí, se vnitřní hromadné akce s účastí přesahující ve stejný čas 10 osob mohou konat jen za podmínky, že každý účastník akce bude mít určeno místo k sezení. Na vnitřní hromadné akce tak nebude možný prodej vstupenek jinak než na konkrétní místo k sezení.

Brand24

Nadále také platí pravidlo, že prostor, ve kterém se vnitřní hromadné akce konají, musí být rozdělen do organizačně oddělených sektorů, jinak u vnitřních prostor je maximální kapacita sektoru 500 osob. Každý sektor musí mít svůj individuální vstup z venkovních prostor nebo jsou organizátoři povinni vstupy a výstupy ze sektorů časově regulovat tak, aby nedocházelo k nežádoucímu shlukování.

Kde se nosí roušky i na venkovních akcích?

V pondělí rovněž začala pro některé okresy platit povinnost nosit roušky i na venkovních akcích, kterých se účastní více než 100 lidí. Konkrétně jde o celou Prahu, Středočeský kraj, ve Zlínském kraji platí pro okresy Zlín, Uherské Hradiště a Kroměříž, v Karlovarském pro okres Cheb. V Pardubickém kraji jde o okresy Chrudim, Pardubice a Svitavy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).