Hlavní navigace

Od mýta je osvobozena další kategorie vozidel. Zvýhodněny jsou ekologické vozy

17. 2. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dne 1. ledna 2020 vstoupila v účinnost novela zákona, která zavádí novou kategorii vozidel osvobozených od platby mýtného.

Jedná se o novelu zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, kde ustanovení § 20a odst. 1 písm. o) osvobozuje ekologická vozidla.  

Konkrétně jsou od placení mýtného osvobozena: 

  • vozidla používající jako palivo výlučně elektrickou energii nebo vodík,
  • vozidla používající jako palivo elektrickou energii nebo vodík v kombinaci s jiným palivem, pokud je hodnota emisí CO2 v kombinovaném provozu nejvýše 50 g/km. 

O dalších osvobozených vozidlech jsme psali v článku Placení mýta se netýká všech. Jaká vozidla jsou osvobozena? 

ZMĚNY A NOVINKY 2020

Co se změní pro OSVČ i zaměstnance od 1. ledna 2020? Sledujeme všechny novinky a daňové změny

Co když provozujete takové vozidlo?

Pokud vaše vozidlo splňuje výše uvedené podmínky pro osvobození od úhrady mýtného a jste provozovatelem vozidla registrovaného v systému elektronického mýtného, měli byste se dostavit na libovolné kontaktní místo a provést (pře)registraci vozidla do režimu osvobozeného od úhrady mýtného. 

Myto.podnikatel.cz

 

Připravte se na nové mýto včas. Vyzkoušejte nejsnadnější platbu mýtného. Sjednejte si Road Account, které Vám usnadní registraci vozidel a umožní souhrnnou platbu v režimu odložené splatnosti.

Partnerem myto.podnikatel.cz je Diners Club

Při této registraci je nutné doložit nárok na osvobození, a to prostřednictvím Osvědčení o registraci (velký technický průkaz) či jiného dokladu prokazujícího, že vozidlo používá jako palivo výlučně elektrickou energii nebo vodík nebo že vozidlo používá jako palivo elektrickou energii nebo vodík v kombinaci s jiným palivem a současně je hodnota emisí CO2 v kombinovaném provozu nejvýše 50 g/km. 

Po zapracování žádosti a jejím schválení si pak vyzvednete novou palubní jednotku v režimu osvobozeném od úhrady mýtného.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).