Hlavní navigace

Od října se už má z malých čínských zásilek platit DPH. Čeká se ale na Zemana

22. 9. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Od 1. října už zřejmě budete muset i při nákupu drobného zboží z čínských a dalších e-shopů mimo EU platit DPH.

Na novele zákona o DPH, která kromě jiného zavádí zdanění malých zásilek z třetích zemí, chybí už “jen” podpis prezidenta, což ovšem vzhledem k jeho hospitalizaci nemusí být pouze formalita. Pokud nicméně novelu tento týden podepíše, nová pravidla budou od října platit.

Co se dozvíte v článku
  1. Co platí do konce září
  2. Celní prohlášení se už podávají
  3. Jaké změny budou (asi) od října
  4. Kdo se nechá zastupovat, připlatí si
  5. Od jakého okamžiku objednávky budou platit nová pravidla
  6. Kdy nic řešit nemusíte

Co platí do konce září

Novela zákona o DPH implementující evropské předpisy o DPH, které mění pravidla v oblasti přeshraničního elektronického obchodování, prošla před týdnem konečně parlamentem. Nyní se čeká na podpis prezidenta. Jestliže Miloš Zeman v následujících dnech normu podepíše, nová pravidla definitivně vstoupí v platnost 1. října letošního roku a od té doby bude nutné platit i u malých zásilek (do 22 eur) z třetích zemí DPH. Další novinkou je, že i u zásilek do hodnoty 22 EUR se musí podávat elektronické celní prohlášení.

Co se týče DPH a cla, platí se tedy nyní následovně:

  • Zásilka do 22 EUR – bez DPH a bez cla.
  • Zásilka od 22 EUR do 150 EUR – s DPH a bez cla.
  • Zásilky nad 150 EUR – s DPH i se clem (nutná celní deklarace).

Pozor jen na to, že u zboží, které je zasíláno za účelem podnikatelské činnosti nebo předmětu podnikání, čili v rámci přeprodeje, se platí DPH vždy. Je poté jedno, zda balíček objednala fyzická nebo právnická osoba. Neřeší se zde ani hodnota zásilky. Clo se pak vyměřuje každému, kdo nakoupil zboží o hodnotě vyšší než 150 EUR. Až na výjimky, mezi které lze zařadit např. parfémy, alkohol, cigarety a další. Také se vyměří každé fyzické anebo právnické osobě bez ohledu na cenu nákupu, která zboží využije k podnikatelské činnosti nebo následnému přeprodeji v rámci podnikání.

Celní prohlášení se už podávají

Ačkoli DPH z malých zásilek bude platit až od října, celní legislativa je účinná už od července. Tuto změnu totiž upravují nařízení EU, která působí přímo a není nutné přijímat národní legislativu. Situace je nyní následující:

Pokud vám zásilku doručuje expresní zasílatelská služba, nebudete muset nic řešit, protože ta vás bude zastupovat v celním řízení a elektronické celní prohlášení za vás podá, a to i v případě, že zásilka nepřesáhne hodnotu 22 EUR.

Jiná pravidla platí, jestliže zásilku dopravuje poštovní operátor, například Česká pošta. U zboží dopravovaného poštovním přepravcem platí výjimka a do 30. září 2021 není podání elektronického celního prohlášení u zásilek nepřesahujících hodnotu 22 EUR povinné. I toto pravidlo však má jednu výjimku. A to je situace, pokud je zboží na e-shopu prodáváno v tzv. režimu jednoho správního místa pro dovoz (IOSS). V takovém případě je podání elektronického celního prohlášení povinné i pro případy, kdy hodnota zásilky nepřesahuje 22 EUR. Od 1. října ale výjimka končí (bez ohledu na to, zda bude tuzemská novela již účinná).

U zásilek s vyšší hodnotou, tedy mezi 22 až 150 EUR, je nutné elektronické celní prohlášení podávat vždy, ať už zboží přepravuje kdokoli.

Psali jsme: Z malých čínských zásilek se DPH zatím neplatí, jak je to s celním prohlášením?

Jaké změny budou (asi) od října

Jestliže prezident Miloš Zeman novelu podepíše, od října budou muset lidé platit DPH z každé zásilky, kterou si objednají a přijde jim ze zemí mimo EU. Nově bude muset kupující i u zásilek do hodnoty 22 EUR podávat elektronické celní prohlášení, a to i u poštovního přepravce.

Nakupující si nicméně bude moct vybrat, zda se nechá zastupovat poštovním operátorem nebo zda si elektronické prohlášení podá sám. Pokud se rozhodne vyplnit prohlášení sám, bude moct využít aplikaci eCep Celní správy ČR, která nově umožní lidem podat celní prohlášení u zásilek přepravovaných Českou poštou do hodnoty 150 EUR. Do budoucna by měla být aplikace rozšířena i pro další, zejména expresní přepravce.

Pokud budete vyplňovat skrze eCep, bude potřeba:

  • podací číslo zásilky
  • základní údaje k zásilce (stanoví legislativa, velmi zjednodušeno oproti standardnímu celnímu prohlášení) – odesílatele, druh zboží, hmotnost, hodnotu zboží a přepravy
  • zařazení zboží (podle kódů celního sazebníku – k dohledání na webu Celní správy ČR)
  • elektronickou identifikaci sazby DPH

Elektronickou identifikaci lze učinit například podobně jako na portálu Moje daně. K dispozici je přihlášení přes tzv. e-Identitu. To je možné pomocí elektronického občanského průkazu s čipem, službou MojeID, první certifikační autoritou a také prostřednictvím bankovní identity.

Kdo se nechá zastupovat, připlatí si

Kdo se rozhodne nechat zastupovat poštovním operátorem, má sice jednodušší administrativu, musí však počítat s tím, že za službu České poště zaplatí. Cena bude 97 Kč, pokud adresát zmocnil poštu a dodal potřebné údaje, a 150 Kč bez součinnosti adresáta. Pozor na to, že limit hodnoty zásilky se počítá z hodnoty zboží v ní obsažené, samotné DPH se vypočítává z celkové ceny zásilky, tedy dohromady s poplatkem za dopravu.

Jedinou výjimkou z povinnosti platit DPH jsou dary mezi soukromými osobami do hodnoty 45 EUR, u nichž sice bude také nutné podat celní prohlášení, stejným způsobem jako u zásilek do 150 EUR, ale nebude vám vyměřena platba ani za DPH ani za clo, protože tyto dary jsou od těchto poplatků osvobozeny.

Příklad

Ochranné sklo na mobil v hodnotě 2 USD, hmotnost zásilky 0,03 kg, obyčejná z Číny, adresát zásilky předal údaje a zmocnění přes webový formulář ČP.

USD 2 × 22,162 = 45 Kč + 45 Kč poštovné + 97 Kč odměna ČP = 187 Kč DPH: sazba 21% = 39,30 Kč

Při převzetí zásilky uhradíte částku 136 Kč (39,30 Kč DPH + 97 Kč odměna ČP)

Ochranné sklo na mobil v hodnotě 2 USD, hmotnost zásilky 0,03 kg, obyčejná z Číny, adresát zásilky nepředal údaje.

USD 2 × 22,162 = 45 Kč + 45 Kč poštovné + 150 Kč odměna ČP = 240 Kč DPH: sazba 21% = 50,40 Kč

Při převzetí zásilky uhradíte částku 200 Kč (50,40 Kč DPH + 150 Kč odměna ČP)

Od jakého okamžiku objednávky budou platit nová pravidla

Jestliže skutečně nabude novela zákona o DPH účinnosti 1. října, rozhodující pro to, jaký postup se použije (tedy zda postup platný do 30. září 2021, nebo od 1. října 2021), bude datum podání celního prohlášení. Takže i když zásilka doputuje na území ČR před 1. říjnem, rozhodující bude okamžik podání celního prohlášení. Bude-li celní prohlášení podáno až 1. října 2021 nebo později, pojede se již podle nových předpisů.

Brand24

Psali jsme: E-shopy už mohou zboží z třetích zemí do 22 EUR zatížit DPH

Kdy nic řešit nemusíte

Některé zahraniční e-shopy vybudovaly v EU velké sklady, kam navezly zboží ve velkých objemech najednou. Přestože tak zákazník sice zboží kupuje na zahraničním e-shopu, může si však zvolit, že chce zásilku doručit ze skladu ležícího v EU. V takovém případě je DPH již dávno zaplaceno, protože to pro dovozce do EU byla podmínka, aby zboží mohlo být propuštěno na trh (do skladu) v EU. Zákazník v takovou chvíli už nic řešit nemusí a z jeho pohledu se jedná o stejný nákup, jakoby si pořídil zboží v tuzemském e-shopu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).