Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Od roku 2019 se zvyšuje nezabavitelná částka v exekucích od Libuše - Už by s tím měli naši zákonodárci něco...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 1. 2019 15:16

    Libuše (neregistrovaný)

    Už by s tím měli naši zákonodárci něco zásadního udělat. Manžel za trvání manželství nadělal dluhy, které nesplácí. Oficiálně je nezaměstnaný, byť je zdravý a vysokoškolsky vzdělaný. Já platím dluhy za něj a jsem trestána za to, že pracuji. Ze mzdy je mi strháváno 13 000,- měsíčně. Zůstává mi méně, než kdybych byla nezaměstnaná a žila na sociálních dávkách. Hovořím o 12 500,-. Náš stát přeje gaunerům a slušné a zodpovědné trestá. Kdyby dlužníky trestal vězením, polovina z nich by svoje závazky začala splácet. Ale oni ví, že jsou nepostizitelni. A tak se smějí. Cítím to jako velkou nespravedlnost.

  • 7. 1. 2019 16:13

    nz nami (neregistrovaný)

    to je protiprávní, že platíš exekuce za manžela. Poraď se s právníkem.
    Jámám dluhy z podnikání, nemám na splácení (šel jsem do předčasného důchodu) a manželce nemohou ze mzdy nic strhnout.
    Mohou pokud by měla účet.

  • 7. 1. 2019 17:56

    Honzina JU (neregistrovaný)

    není to protiprávní, manželé, jedou ve všem společně. Je to hnusný.

  • 7. 1. 2019 18:52

    XD (neregistrovaný)

    Tak to není pravda. Manželé jsou spoludluznici. Manžel podnikal a zkrachoval. Jeho dluhy z podnikání chtějí i po mně. Měsíčně mi přímo z výplaty strhávají nemalou částku. Účet mít nemohu. Hned by mi ho exekutori zmrazili.

  • 26. 1. 2019 11:37

    Moj (neregistrovaný)

    Přesně - tohle je, s prominutím, sviňárna. Dlužník má nárok na nezabavitelnou částku, ale zbytek, který mu zaměstnavatel pošle na bankovní účet, může exekutor zmrazit. Tak z čeho má, kurňa, člověk pak žít? Nezabavitelné minimum by měl mít nárok každý dostat i ve své bance.
    To nemluvím o tom, že jsme na předním místě celé Evropy s výší nákladů exekutorů.
    Stejně tak případ jednoho mého kolegy - dluží za 3 roky na VOZP - každé období si pojišťovna účtuje zvlášť a každé období předala jinému exekutorovi. A proč? Protože kolegovi strhávají přednostní pohledávku ze mzdy za první období a na dalších mu narůstají úroky! Tohle se bohužel děje pouze u nás :(.

  • 2. 4. 2019 14:58

    Honza (neregistrovaný)

    Taky je sprosté, že člověk nemůže mít vlastní účet v bance, kde mu chodí ta almužna, co mu z platu zbude. Exekutoři jsou obratní v tom, že rychle zabaví a pak člověk dlouho, ale dlouho čeká, než se domůžou ( mnohdy ani to ne ) spravedlnosti a exekutor musí něco vrátit.

  • 9. 1. 2019 7:10

    Pavel (neregistrovaný)

    Exekutor Vám na plat u zaměstnavatele nemůže sáhnout kvůli dluhům manžela, jen co může Vám obstavit účet který vlastníte a tam si vezme kolik "potřebuje" a tak se můžete obrátit na banku protože máte nárok jednorazově požádat při blokaci financí na účtě o nezabavitelnou částku asi něco kolem 8 tisíc Kč. Pak stačí jen zrušit účet, nechávat si výplatu posílat složenkou, nebo v práci v hotovosti, popřípadě na účet někoho jiného. Není to návod jak se vyhnout exekucím a plnění, ale pokud musíte platit dluh za někoho jineho, tak to je špatné. Exekutor si nemůže dovolit oslovovat vašeho zaměstnavatele se srážkami, pouze co může obstavit a zabavit majetek a nemovitost. Nic se nebojte, však na exekutory za jejich praktiky a nelidské jednání taky jednou dojde a budou hořce plakát za to, co lidem prováděli, ale to už bude pozdě protože se nenajde nikdo, kdo by jim jejich těžké břemeno, až na ně přijde čas jim odpustil a zůstanou sami bez pomoci v husté tmě tohoto zkaženého světa který si sami vytvořili. Ať se Vám Libuše daří. Pavel

  • 9. 1. 2019 11:28

    Jiřina (neregistrovaný)

    Mám to naprosto stejně. Platím již osmým rokem manželovi dluhy, které jsou postiženy exekucí. Došlo to tak daleko, že požádal o rozvod a pořídil si právničku, když se jednalo o soud o děti. Zažila jsem strašné období, ale děti pomalu vyrůstají a jsou soběstačné. Souhlasím, aby se zvýšilo nezabavitelné existenční minimum nad 20 tisíc, pokud máme vyšší plat. Naše děti nemohou doplácet na nesoulad rodičů a mají právo žít v normálních poměrech. Zaplatila jsem již 4 miliony letos mi zbývá zaplatit už jen 700 tisíc Kč. Mám naštěstí dobrou práci a můj šéf ví, v čem žiji, tak jsem nesmírně ráda, že dluhy nejsou překážkou pro moji práci, protože bych to nezvládla, máme tři děti. Přeji všem a našim zákonodárcům, aby se dívali očima partnerů, kteří dluhy nenadělali, přesto trpí a musí zaplatit.

  • 5. 2. 2019 10:09

    Nela (neregistrovaný)

    Ano, manželova bývalá žena nadělala dluhy v době, kdy už spolu 3 roky nežili, ale bohužel byli manželé. Tyto dluhy tím pádem šly za mým mužem. Do toho ho obvinila, že neplatil alimenty, což nebyla pravda. Jenže jí dával peníze na ruku a neměl na to tím pádem doklad. Soud posvětil dluh na děti a ač jsou už dávno dospělé a pracují, manžel na ně doplácí zcela neprávem, protože své peníze vždy dostaly v plné výši a včas. Až v létě doplatí tento "dluh", začne konečně splácet další pohledávky za bývalou ženu. Ani neví, kolik dluží. Aby se vše ještě víc zkomplikovalo, tak ho zradilo před lety zdraví a kvůli vážnému onemocnění je v plném invalidním důchodu. Z něho mu exekutor každý měsíc bere 5 500 Kč. Zbývá mu skutečně jen minimum. Je to strašná sprosťárna. Obrátí se nyní na Člověka v tísni. Třeba mu někdo pomůže. Kdybych neměla vlastní byt a příjmy, bude žít na ulici. Nejhorší je, že žádný dluh nezavinil, nikdy si nic nepůjčil a přesto je to vyvrhel společnosti.

  • 19. 2. 2019 18:57

    Jana (neregistrovaný)

    Mám to úplně stejné, protože bývalému manželovi, který je oficiálně nezaměstnaný, to neměly z čeho strhávat, tak to dali na mzdu mě. Bohužel to bylo předtím, než začal platit zákon, že to na mzdu manželky nesmí dát. Ale jedna exekutorka, u které jsme také platili dluh mi poradila, že mám obeslat všechny ty příkazy, které jsou psané na manžela a zažádat o zrušení z důvodu zavedení toho zákona a z důvodu rozvodu ( to už jen jako doplnkovou informaci). I tak na to nemají už právo, ale právě oni to sami od sebe nezruší. Zkuste to, já je postupně také obesílám, protože jich je dost. Doufám, že vám to snad pomůže. Držím palce

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).