Hlavní navigace

Od středy povinně roušky v pražských obchodech, jak to bude u kadeřnic a spol.?

7. 9. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Od středy 9. září bude účinné nařízení pražské hygienické stanice ohledně nošení roušek v určitých vnitřních prostorech.

Roušky budou například povinné ve všech pražských obchodech a také vnitřních prostorech, které s nimi funkčně souvisí a jsou v nich zákazníci. Od pondělí 14. září budou roušky povinné i na chodbách pražských škol.

Kde budou roušky povinné?

Minulý pátek pražská hygiena oznámila, že kvůli zhoršující se situaci okolo koronaviru se budou muset od středy 9. září nosit v pražských obchodech roušky. Řečí mimořádného nařízení bude zakázáno se pohybovat či pobývat bez ochranných prostředků dýchacích cest ve všech vnitřních prostorech provozoven určených pro podej zboží a ve vnitřních prostorech staveb, které s nimi funkčně souvisí (například chodby v nákupních centrech), určených pro přítomnost zákazníků, a to v době, kdy slouží pro tento účel. Z toho vyplývá, že v provozovnách služeb (třeba u kadeřnice nebo v restauraci) roušky povinné nejsou.

Kromě obchodů jsou roušky povinné v pražské MHD, prostorech metra, nádraží a také letiště. Výjimku z povinnosti nosit roušky mají děti do dvou let věku, osoby s poruchou intelektu, poruchou autistického spektra, s kognitivní poruchou či závažnou alterací duševního stavu, jejich mentální schopnosti či aktuální duševní stav neumožňují dodržování zákazu.

Zákaz se rovněž nevztahuje na osoby vykonávající činnost v prostorách dílen, strojoven, skladů, technických místností, šachet, šaten a dále veřejnosti nepřístupných zařízeních, pokud bude dodržována podmínka vzdálenosti minimálně 2 metrů mezi těmito osobami a maximálního počtu 10 lidí v jedné místnost. Zákaz se nevztahuje ani na osoby, které konzumují stravu či nápoje v prostorách stravovacích zařízení.

skoleni_15_4

Pražské bary musí na noc zavřít

Od středy 9. září se rovněž zakazuje přítomnost veřejnosti v pražských provozovnách stravovacích služeb mezi půlnocí a 6 hodinou ráno. Výjimkou jsou provozovny, které neslouží veřejnosti (například zaměstnanecké stravování). Stejně tak lze bez omezení prodávat i přes výdejní okénko.

Od 14. září budou roušky povinné i ve společných prostorách pražských škol (opět s některými výjimkami).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).