Hlavní navigace

Odboráři jsou zlo a vláda jim jde na ruku, rozzlobil se šéf Hospodářské komory

24. 5. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Martin Gross, podle licence: Rights Managed
Podmínky pro podnikání se zhoršují a můžou za to odboráři, prohlásil prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Stále složitější podmínky pro podnikání přisuzuje šéf Hospodářské komory ČR (HK ČR) právě odborářům. Těm jde vláda údajně na ruku a vyhoví ve všem, co si řeknou.

Vláda jde odborářům na ruku

Vladimír Dlouhý to pronesl na 31. sněmu HK ČR, kterého se zúčasnily vládní špičky, a to včetně prezidenta České republiky. Každý jeden živnostník, malá i velká firma a jejich zaměstnanci musí zvládat pracovat ve stále složitějších podmínkách, připomněl Dlouhý.

Psali jsme: 50 milionů, či více než miliarda Kč? Tvrzení o nákladech #EET se neustále mění

Problém je podle něj každoroční zvyšování minimální mzdy podle přání odborů. Kvůli zaručeným mzdám a mzdovým tarifům tak má minimální mzda zásadní vliv na všechny podniky v ČR. Mzdy tak rostou nikoliv kvůli vyšší produktivitě práce, ale uměle, tvrdí Dlouhý.

Na „flákače“ doplatí poctiví zaměstnanci, říká Dlouhý

Ten se ostře vyhradil i proti zrušení karenční doby. Kritiku směřoval také směrem k odborářům: Nikdo veřejnosti nevysvětlil, že poctiví zaměstnanci doplatí na „flákače“ a „simulanty“, protože budou muset pracovat za ně, nebral si servítky Vladimír Dlouhý.

Psali jsme: Kolotoč kolem (ne)zavedení eNeschopenek

Systém e-neschopenky, který by zaměstnavatelům umožnil kontrolu pracovní neschopnosti, přitom k 1. červenci vláda nespustila. Odboráři navíc své požadavky stupňují. Chtějí uzákonit kratší pracovní dobu za stejnou mzdu, povinně pátý týden dovolené a aktivisté začínají podnikatele zahlcovat požadavky na regulaci moderních a perspektivních způsobů práce, jako je home office, či přehnanými nároky z oblasti genderové a LGBT vyváženosti, doplnil Dlouhý.

Ten připomněl, že odboráři hovoří o platech jako v Německu. To bychom si přáli my všichni. Nicméně, podnikatelé, na rozdíl od odborářů, na to musí vydělat, nešetřil kritikou prezident HK ČR Vladimír Dlouhý.

Brand24

Pochvala naopak mířila na ministerstvo průmyslu a obchodu

Během sněmu nicméně vyzdvihl i některé vládní kroky. Předsedu vlády Andreje Babiše a ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou ocenil za přípravu nového stavebního zákona, který poprvé po 30 letech výrazně zrychlí povolování staveb v ČR, z 5,4 na průměrně jeden rok i se soudním přezkumem.

Také si pochvaloval, že v čele resortu ministerstva průmyslu a obchodu stojí lidé z praxe, kteří nejlépe vědí, s jakými problémy se podnikatelé potýkají.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).