Hlavní navigace

Ode dneška je možné podávat žádosti o peníze v rámci programu COVID 2

2. 4. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V rámci programu COVID II budou podnikatelům poskytovány záruky za provozní úvěry od komerčních bank. Příjem žádostí startuje právě dnes, 2. dubna 2020.

O úvěr musí podnikatel nejprve zažádat u některé ze spolupracujících komerčních bank, o záruku pak u Českomoravské záruční a rozvojové banky

Žádosti a přílohy do programu COVID II je možné podat pouze na oficiálních formulářích, žádost včetně příloh. Žádosti zaslané na jiných než oficiálních formulářích nebudou zpracovány, upozorňuje na webových stránkách Českomoravská záruční a rozvojová banka.

Parametry programu COVID 2

  • Záruka ČMZRB až do výše 80 % jistiny komerčního úvěru 
  • výše zaručovaného až 15 milionů korun (tento úvěr poskytuje některá ze spolupracujících bank)
  • Finanční příspěvek na úhradu úroků až do výše 1 mil. korun
  • Doba ručení až 3 roky

Co lze z programu financovat

  • Náklady na mzdy a energie
  • Platby za nájemné
  • Úhrada dodavatelsko-odběratelských faktur
  • Předfinancování pohledávek
  • Pořízení materiálu, zásob a dalšího drobného majetku

Pražské firmy mají smůlu, na peníze nemají nárok

Ve čtvrtek 2. dubna sice startuje druhá vlna, kdy mohou drobní podnikatelé podávat další žádosti v rámci programu COVID II, pražští podnikatelé však mají smůlu. Jak vyplývá z dnes zveřejněných podmínek ČMZRB, pražští podnikatelé nemají na podporu nárok. Chtěli jsme to nasadit rychle, proto jsme jako zdroj peněz využili evropské fondy z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Ty ale podle podmínek EU nelze používat pro bohatší region Praha. Netýká se to sídla firmy, ale provozovny. Když tedy bude firma sídlit v Praze, ale pobočky bude mít v regionech, o úvěr žádat může, vysvětlil serveru Seznamzpravy.cz šéf ČMZRB Jiří Jirásek. Ministr obchodu a průmysl Karel Havlíček však pražské podnikatele ujistil že i pro ně se chystá finanční podpora, je však nutné, pode jeho slov, to pomalu dávkovat. 

Podrobněji v článku Pražské firmy a OSVČ mají smůlu, na bezúročné úvěry COVID II nebudou mít nárok

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).