Hlavní navigace

Sny o zámecké paní neměla, přesto se jí stala. Učaroval jí zámek Loučeň

26. 11. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Karel Choc, Internet Info
Stát se zámeckou paní je sen, který většinou snem zůstane. Kateřina Šrámková ho přeměnila v realitu. Své „pohádkové“ podnikání odstartovala téměř před 20 lety.

Kateřina Šrámková byla původním povoláním ekonom a daňový poradce. Začala s tím v 90. letech, tedy na počátku převratných změn, kdy do podnikání skočila automaticky. Působila ve velké advokátní kanceláři, kde kromě daňového poradenství dělala také řídicí a výkonnou administrativní práci. Jak sama říká, vytvářela zázemí pro advokáty.

Zámek Loučeň převzala pod svá křídla v roce 2000. V té době byl v dezolátním stavu, těsně před usnutím. Bylo nutné do něj vnést život, a to byla také její zatím v tu dobu jediná vize. Na zámku začali pořádat oslavy, svatby a další akce. Rozjelo se i ubytování. Velký zlom pak nastal až v roce 2007. Od té doby provozuje zámek v takovém stavu, jak ho mohou návštěvníci vidět dnes.

Ekonomické vzdělání bylo přínosem

Sny o zámeckém životě Kateřina Šrámková nikdy neměla. Proto na počátku nebyly téměř žádné jasné a konkrétní vize a plány, jak se zámkem naložit. Kdyby mi tenkrát někdo řekl, že budu zámecká paní, tak bych mu to nevěřila. Bylo to jako science fiction. Už proto, že sama jsem spíše tabulkový, matematický typ. Společenské vědy a historie, to mě nikdy moc nebavilo. Ale život to tak prostě přinesl, tak já ten úkol přijala, svěřila se Kateřina.

Přečtěte si o kováři pracujícím hlavně s kladivem: Hlavní je kladivo, říká kovář, který v dílně v Polabí tvoří pro klienty na míru

Ekonomické vzdělání a schopnost tabulkovat a vše si důkladně spočítat se ale ukázaly být obrovským přínosem. Zámek Loučeň je soukromá památka, tudíž je třeba při jejím provozování přemýšlet trochu jinak než u památek, které patří do státního sektoru.

Chtělo to specifické myšlení, jiný způsob řízení, museli jsme neustále myslet na to, že si na sebe musíme vydělat. Musíme ufinancovat splácení úvěru a další zdroje pro rozvoj. Jednoduše, musíme jít na to tvrdě ekonomicky a manažersky, popisuje.

Jedna z věcí, která byla jasná hned na začátku, se týkala otevírací doby. Žádné zimní prázdniny nepřicházely v úvahu. Zámek Loučeň musí být otevřený celoročně a celý rok musí nabízet lákadla pro návštěvníky v podobě různých akcí. Po několika letech to podobně pochopila velká část zámků, ať už soukromých nebo státních, stejně a otevřela jako na zámku Loučeň i v zimě.

Další Kateřininou výhodou byla schopnost pracovat s lidmi a řídit je. Opět čerpala z dosavadních zkušeností, kdy působila ve velké advokátní kanceláři. Jak sama říká, měla v životě obrovské štěstí, že jí to bylo všechno pomalu a přirozeně nadělováno.

Nahlédněte do zámku Loučeň a jeho okolí: 

Klasické uzívané prohlídky nebrat

Zámek Loučeň nenabízí návštěvníkům klasické prohlídky, na které jsou zvyklí u jiných památek, ať už jde o zámky či hrady. Je to vlastně taková divadelní scéna, kde se odehrávají příběhy, které se mohly v útrobách zámku odehrávat. Vracíme se do historie, stavíme dialogy, studujeme materiály. Průvodci provází vždy v roli některé z osob, které na zámku žily. Máme kněžnu, kuchařku, zámecké pány, knížete, v podstatě máme tři generace zámeckých pánů, vyjmenovává Kateřina Šrámková (rozhovor s ní najdete i na portálu Průvodce podnikáním).

O tom, jaké to je opustit jistotu velkých kuchyní a splnit si svůj gastronomický sen, ví v TamarindTree. Zjistěte více v článku Jsou mistři dim sum knedlíčků. Vsadili přitom na pop-up koncept a vaří na ulici.

Krom prohlídek nabízí na zámku Loučeň spoustu dalšího vyžití, kterým lákají návštěvníky. Vedle expozice je možné vyrazit do parku, kde se mohou lidé procházet labyrintem, možné je vyrazit i na speciální dětské či čokoládové prohlídky, ale i pikniky v zámeckém parku a soutěže a programy o zámeckých slavnostech pořádaných vždy první sobotu v měsíci.

Skvělou příležitostí je také adventní čas, který na zámku Loučeň využili pro další speciální prohlídky. Příběh vánočního stromečku po loňském úspěchu mají pro návštěvníky i letos. Jde o expozici, která nabízí 21 stromečků, na kterých jsou vyprávěny různé příběhy Vánoc. A právě ty příběhy pojednávají o fenoménu vánočních svátků, tedy stromečku.

Návštěvníci se dozví, jak se dříve stromečky zdobily, proč, čím, kde to vzniklo, jak to vzniklo. Jak vypadaly první vánoční ozdoby atd. Ale nejen to. Máme mapu vánočních dárkonošů, kde kdo naděluje dárky v evropských zemích. Na to jsem pyšná, protože to jsem zatím nikde neobjevila, podotýká hrdě Kateřina.

Výzdobu není radno podcenit, proto spolupracují s výrobci českých vánočních ozdob, které vyváží do celého světa. Spolupracují také s dekoratéry, kteří se zdobení věnují. Příběh vánočního stromečku na zámku Loučeň je pro návštěvníky zpřístupněn od 30. listopadu 2019. Od 26. listopadu 2019 mohou expozici navštěvovat školy a školky.

Přečtěte si o podnikatelce, která vsadila na klasiku a peče frgály: Jedinečnost frgálů je především v jejich chuti, říká Martina z Fryštáku.

Daně x

Manažerka průvodkyní

Menežovat provoz zámku není žádný med. Podle slov Kateřiny je 24 hodin málo, ale i přesto si najde čas a sama se vrhá do průvodcování. Průvodcování mám vlastně za odměnu. Osobně jsem neměla nikdy tu drzost, že bych hrála někoho z členů rodiny, takže když jsem dělala prohlídky, tak jedině v civilu nebo jako loučeňská bílá paní. Moc mě to baví, odpočinu si a hlavně slyším reakce návštěvníků, popisuje důvody, proč se do průvodcování pouští. 

A hlavně reakce jsou pohonem k další práci, protože jsou vesměs pozitivní. Vzhledem k tomu, že cílem prohlídek na zámku Loučeň není jen návštěvníky pobavit, ale také vzdělat, nepřekvapí Kateřinino přání: Moje přání je, aby lidi odcházeli ze zámku s tím, že ví něco nového, co předtím nevěděli, a pamatují si to.

Partner obsahu

ČSOB podporuje podnikatele v jejich začátcích a růstu. Je pro ně průvodcem, rádcem a partnerem v podnikání. Dodává jim moderní řešení v oblasti platebního styku, jejich růst podporuje prostřednictvím kompletní nabídky úvěrových produktů pro financování jak provozních potřeb, tak investičních záměrů nejen v průběhu podnikání, ale i na samém začátku.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).