Hlavní navigace

Odměňování a dodržování pracovní doby. Tady chlebodárci nejvíc porušují pravidla

15. 8. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Další časté pochybení se týká sjednávání a ukončování pracovního poměru. Jaké další povinnosti zaměstnavatelé porušují a jak se může zaměstnanec bránit?

Za první půlrok 2018 vyslal Státní úřad inspekce práce mezi zaměstnavatele na 11 722 kontrol. Kontroly se zaměřily hned na několik oblastí.

Inspektoři se zaměřili především na: 

  • dodržování bezpečnosti práce na pracovištích a bezpečný provoz vyhrazených technických zařízení, 
  • dodržování pracovních vztahů a podmínek, 
  • odhalování nelegálního zaměstnávání,
  • oblast zaměstnanosti,
  • příčiny a okolnosti pracovních úrazů.

Celkem bylo u zaměstnavatelů při kontrolách zjištěno 19 404 nedostatků, přičemž 11 230 z nich bylo zjištěno v oblasti bezpečnosti práce a vyhrazených technických zařízení, 3777 nedostatků bylo zjištěno při kontrolách v oblasti pracovních vztahů a podmínek, dodává mluvčí Státního úřadu inspekce práce Richard Kolibač

Čtěte také: 5 úřadů, na jejichž kontrolu se podnikatelé mohou nejčastěji „těšit“

Kde zaměstnavatelé nejvíce porušují pravidla? 

Nejčastěji se zaměstnavatelé dopouštěli porušení právních předpisů v oblasti vyhledávání a řízení rizik spojených s možným ohrožením života a zdraví zaměstnanců. Při kontrolách dodržování pracovněprávních předpisů oblastní inspektoráty práce nejčastěji zjišťovaly u zaměstnavatelů porušování povinností při sjednávání a ukončování pracovního poměru, v oblasti odměňování a dodržování pracovní doby zaměstnanců a v oblasti agenturního zaměstnávání.

Zaměstnanci mohou na svého šéfa poslat inspekci práce anonymně

Pokud se zaměstnanec domnívá, že jsou zaměstnavatelem porušovány pracovněprávní předpisy, může podat podnět k provedení kontroly přímo na příslušném oblastním inspektorátu práce nebo prostřednictvím Státního úřadu inspekce práce. 

Za prvních 6 měsíců roku 2018 přijaly orgány inspekce práce celkem 3282 podnětů ke kontrole. Z tohoto počtu 2013 podnětů upozorňovalo na možné porušování právních předpisů v oblasti pracovních vztahů a podmínek, v 848 případech upozorňovali podatelé na nelegální práci a možné porušení právních předpisů v oblasti zaměstnanosti a 443 podnětů ke kontrole směřovalo do oblasti bezpečnosti práce, popisuje Kolibač. 

skoleni_15_4

Podnět je možné podat ale také anonymně. Anonymní podněty e-mailem tvoří podstatnou část přijatých oznámení. Více čtěte v článku Nedodržujete pracovní podmínky? Zaměstnanec na vás může poslat kontrolu anonymně

Za první pololetí roku 2018 oblastní inspektoráty práce uložily zaměstnavatelům za porušení právních předpisů spadajících do kontrolní působnosti Státního úřadu inspekce práce celkem 1853 pokut v souhrnné výši 136 519 000 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).