Hlavní navigace

Odměňují berňáky úředníky podle toho, kolik podnikatelům doměří na daních?

13. 12. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Finanční úřady udělily za letošní rok takřka 1900 odměn vázaných na výši takzvané daňové doměrky, uvedly Hospodářské noviny. Finanční správa to však odmítá.

Podle Hospodářských novin (HN) obeslalo Generální finanční ředitelství (GFŘ) na příkaz ministerstva všech čtrnáct krajských finančních ředitelství i Specializovaný finanční úřad interním dokumentem s názvem Žádost o určení odměn vázaných na výši doměrků za rok 2018. Dokument mají HN k dispozici stejně jako všechny odpovědi obeslaných ředitelství. Na GFŘ se shromáždily informace o 1891 takto vyplacených odměnách, upřesnily HN. Prémie jsou vypláceny úředníkům za kontroly v oblastech převodních cen a daňových odpočtů na vědu a výzkum.

Finanční správa to však popírá a tvrdí, že částky doměřené daně uvedené v některých odůvodněních odměn jsou pouze informativní a obecně dokreslují náročnost prováděných kontrol. V žádném případě není stanoveno, že když zaměstnanec docílí předem definované výše doměřené daně, bude mu v závislosti na doměrku přiznána odměna, uvedl Petr Habáň, mluvčí Generálního finančního ředitelství.

Podle HN ale jeden z pracovníků finanční správy potvrdil, že vedení jeho úřadu v několika případech cíleně vypsalo odměny na výši doměřené daně u konkrétních firem. Že jsou úředníkům placeny prémie za doměřování daní, přitom média upozorňovala již v loňském roce.

Čtěte více: Praktiky berňáku: Prémie za doměřování daní a nájem pro šéfa za 1500 Kč 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).