Hlavní navigace

Odpuštění záloh: Je třeba o to žádat a co když už jste za březen zaplatili?

31. 3. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V souvislosti s koronavirovou pandemií se OSVČ odpustí na nějakou dobu zálohy na pojistné. Je třeba o to žádat? Sníží se tím důchod? A další časté otázky?

OSVČ od března do srpna nebudou muset platit předepsané zálohy a v ročním vyúčtování se jim tak sníží celkové pojistné o částku odpovídající minimálním zálohám na důchodové pojištění za půl roku. Tato částka se živnostníkům zcela promine.

Psali jsme: OSVČ se na půl roku zcela odpustí minimální sociální i zdravotní pojištění

V souvislosti s touto úlevou, která má pomoci v době koronavirové pandemie, se ze strany živnostníků objevuje celá řada otázek. Ministerstvo práce a sociálních věcí odpovídá. 

Je nutné o odpuštění záloh žádat? 

Živnostníci nikde nemusí o toto odpuštění platby žádat. Změna platí automaticky od března do srpna a týká se všech. Tedy živnostníků s hlavní i vedlejší výdělečnou činností.

Je tedy možné zrušit na tuto dobu bankovní příkaz pro povinné sociální odvody?

Od března do srpna živnostníci skutečně neplatí žádné povinné odvody na důchodové pojištění. Jediným odvodem bude platba nemocenského pojištění u dobrovolně pojištěných OSVČ. Rozdíly budou ve vyúčtování za celý rok 2020. 

Čtěte také: Fígl vlády zkomplikoval podnikatelům možnost žádat po státu kompenzaci škod

Odvod minimální zálohy 

Povinné platby na důchodové pojištění za březen až srpen máte odpuštěné v plné výši.

Odvod vyšší než jsou minimální zálohy 

Od března do srpna nemusíte platit žádné zálohy. V ročním vyúčtování příští rok ale zpětně doplatíte za těchto 6 měsíců pouze rozdíl mezi minimální zálohou a skutečnou výší pojistného podle vašeho zisku za rok 2020.

Čtěte také: Odpuštění sociálka a zdravotka se týká i OSVČ vedlejších, má to ale háček

Do kdy je nutné příští rok doplatit rozdíl zálohy?

Platí stále stejná pravidla. To znamená, že rozdíl záloh uhradíte jako doplatek pojistného po podání přehledu o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2020, tedy do měsíce po odevzdání daňového přiznání.

Brand24

Co když je již záloha za březen uhrazena?

U OSVČ, které už za období března 2020 své zálohy zaplatily, budou tyto platby využity nejdříve na jiné splatné závazky a po tom jako předplacená platba na měsíc září.

Sníží se kvůli tomu důchod?

Doba od března do srpna se i nadále započítává pro důchodové nároky. Bude se k ní přihlížet stejně, jako byste odváděl/a zálohy stanovené pro rok 2019.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).